23 passzív jövedelem ötlet 2023-ban

Amikor meghallod a passzív jövedelem kifejezést, már elképzeled, ahogy egy trópusi szigeten kókuszból iszod a kedvenc koktélodat, és a mindennapos stressz forrásod abban merül ki, vajon van-e még holnapra szabad időpont búvárkodni.

Ez teljesen elérhető, azonban szeretném az elején leszögezni: a passzív jövedelem bármilyen forrásának kiépítéséhez pénzre, időre és / vagy tudásra, elhivatottságra van szükséged. A következőkben bemutatok neked 23 ötletet, amikkel idővel el tudod érni a pénzügyi szabadságot.

Tartalomjegyzék

Mi is az a passzív jövedelem?

A passzív jövedelem rendszeres bevételt jelent nem foglalkoztatási vagy alvállalkozói jogviszonyból. Ebben az esetben nem az idődet értékesíted, hanem a pénzed vagy a korábban felépített vállalkozásod, befektetésed termel számodra havi rendszeres bevételt.

Az egyesült államokbeli Internal Revenue Service (IRS – gyakorlatilag az USA adóhatósága) szerint a passzív jövedelem két forrásból érkezhet: ingatlan bérbeadás vagy olyan üzletből, amelyben aktívan nem dolgozol, viszont például rendszeres osztalékot vagy jutalékot kapsz. A kulcs, hogy nem kell érte aktívan tenni, hanem akkor is termelődik, amikor pihenünk, alszunk vagy a családunkkal töltünk minőségi időt.

Az előzőekből jól érted, hogy a passzív jövedelem kiépítéséhez mindenképpen szükséges munka- és energia befektetés előzetesen, nem pedig egy olyan varázslatos megoldás, aminek segítségével a semmiért kapsz rendszeres bevételt.

A világ legnagyobb matematikai felfedezése a kamatos kamat.

Mi nem passzív jövedelem?

Nem passzív jövedelem a heti 40 órás munkád; a másodállásod, ami további heti 10 órát vesz el; valamint a rendszeres (havi, negyedéves vagy éves) bevételt nem termelő eszközeid. Ilyen lehet a ki nem adott lakás, egy osztalékot nem fizető részvény, esetleg a családi autó.

Milyen előnyökkel jár a passzív jövedelem?

Több szabadidő

Egy nap mindösszesen 24 órából áll, amiből nagyjából 9 órát töltünk munkával, oda-vissza utazással. A magas passzív jövedelem segít abban, hogy a munkával töltött óráid számát csökkenteni tudd, és azzal foglalkozz, amivel igazán szeretnél: a családoddal, barátaiddal töltsd több időt, egy új projekten gondolkozz, utazz, vagy csak több időt fordíthass lelki és testi egészségedre.

Pénzügyi biztonság

Amennyiben meg is tartod a teljes- vagy részmunkaidős állásodat, és nem élsz a több szabadidővel, a passzív jövedelem források pénzügyi biztonságot nyújtanak a számodra. Ez különösképpen hasznos lehet, ha valamilyen okból, például betegség, nem tudod végezni a munkádat, s csak erre tudsz hagyatkozni.

Szabadon választhatsz lakhelyet

Ha nem kell nap mint nap bejárnod a munkahelyedre (ami egyébként az egyre jellemzőbb távoli munkavégzéssel is megoldható), akkor te döntheted el, hol is szeretnél élni: Magyarországon vagy esetleg rövidebb-hosszabb időre külföldön? A főváros szívében, esetleg egy félreeső faluban, nyugodt körülmények között? Csak te rajtad áll.

Pénzügyi szabadság

Amint a passzív jövedelem forrásokból érkező bevételek meghaladják a havi rendszeres kiadásaidat, gyakorlatilag elérted a pénzügyi szabadságot: innentől te dönthetsz, hogy szeretnél tovább dolgozni, vagy teljesen mást szeretnél csinálni: utazni, számodra kedves projekttel foglalkozni stb.

Milyen hátrányokkal, kihívásokkal jár a passzív jövedelem?

A passzív jövedelem nem mindig teljesen passzív

Ahogy a lenti példáknál is látni fogod, a passzív jövedelem kiépítéséhez tőkére és / vagy sok munkára lesz szükséged. Elő fog fordulni, hogy egy-egy befektetés vagy üzleti ötlet nem úgy sül el, ahogy tervezted. Ezen felül sok esetben a bevételi forrás fenntartásához vagy növeléséhez aktívan tenned kell – azonban ez lényegesen kevesebb energiát emészt fel általában, mint a heti 40 órás munkád (például egy lakás kiadása kapcsán felmerülő feladatok).

Diverz portfólió kiépítése

A befektetések kapcsán az egyik legfontosabb fogalom, amit meg kell tanulnod a diverzifikáció. Ez azt jelenti, hogy igyekszel a kockázatok csökkentésére a befektetési portfóliód kapcsán: nem csak egy vagy kettő passzív jövedelem forrásra támaszkodsz, hanem többre. Például a korábban vásárolt ingatlan mellé felépítesz egy vagy több jövedelmező vállalkozást (konkrét ötletek lejjebb), folyamatosan vásárolsz osztalékfizető részvényeket és kötvényeket.

Ne feledd: sosem tesszük fel minden pénzünket egyetlen befektetésre. Kivéve, ha te vagy Warren Buffett, a világ legsikeresebb befektetője. Ő elolvasta huszonévesen a 10 000 oldalas Moddy’s Manualt, ami tartalmazta az összes nyilvános kereskedett részvény részletes leírását. Ha te is ennyit elemzed a lehetőségeket, te is feltehetsz mindent egy lapra.

Tőkére lehet szükséged

A lent bemutatott passzív jövedelem ötletek nagy részéhez már rendelkezned kell valamekkora tőkével: ezt megszerezheted a jelenlegi teljes munkaidős állásodból néhány év alatt, de próbálkozhatsz olyan ötletekkel is, amelyekhez kevesebb tőkére lesz szükséged.

A legjobb passzív jövedelem ötletek 2023-ban - ingatlan bérbeadás

Kis ingatlan bérbeadása

Időbefektetés: ⏰⏰

Tőkeigény: 💵💵💵

Bevétel mértéke: 💰

Az ingatlan bérbeadás esetén a legtöbbünknek egy 3. emeleti lakás jut eszébe, esetleg egy ház egy agglomerációs településen. Azonban ezeken túl vannak kisebb tőkebefektetést igénylő lehetőségek is: garázst vagy parkolóhelyet is lehet vásárolni, illetve tárolót, esetleg kisebb telket. Ezeket mind bérbe tudod adni hasznosításra, amellyel növelni tudod a passzív jövedelmed.

Előnyök: kisebb tőkével is elkezdhetünk ingatlanokat halmozni

Hátrányok: rosszul megválasztott eszközt nehéz bérbe adni, például parkolóhely olyan környéken, ahol az utcai parkolás nem fizetős

Nagy ingatlan bérbeadása - a leggyakoribb passzív jövedelem ötlet

Időbefektetés: ⏰⏰⏰

Tőkeigény: 💵💵💵💵

Bevétel mértéke: 💰💰💰

Magyarországon és a környező országokban is jellemző, hogy a lakosok saját tulajdonú ingatlanokban laknak. Az Eurostat adatai alapján több, mint 10-ből 9 magyar él a saját házában vagy lakásában.

Ugyan ez a statisztika azt mutatja, hogy nem szeretünk bérelni, viszont sok esetben rá vagyunk erre szorulva: ilyen lehet a tanulmányok miatti költözés vagy fiatalok esetén a nagybetűs élet megkezdése bérelt ingatlanban egy nagyobb városban. A jól megválasztott ingatlan megvásárlása vagy bérbeadása éves szinten 4-9,5% hozamot képes biztosítani az ingatlan árához viszonyítva. Tehát egy 30 millió forintos ingatlan éves szinten 1,2 – 2,85 millió forint passzív jövedelmet generál.

Lakóingatlan vásárlása és későbbi bérbeadása esetén érdemes a következőket számításba venni:

  • az ingatlan lokációja jelenleg és a jövőbeni lehetőségek (pl. épülő új egyetemi campus)
  • az ingatlan ára
  • az ingatlan állapota
  • az ingatlan bérbeadhatósága

Akár elgondolkozhatunk azon is, hogy a szezonon kívül nem használt ingatlanunkat, például a nyaralónkat, kiadjuk, így hasznosítva azt.

Előnyök: egyszerű és jól ismert befektetési forma, sok lehetőséggel Magyarországon (és akár külföldön is)

Hátrányok: bérlő nem tudja fizetni a bérleti díjat vagy nagy mértékű kár keletkezik az ingatlanban

Rövidtávú ingatlan bérbeadás

Időbefektetés: ⏰⏰⏰⏰

Tőkeigény: 💵💵💵💵

Bevétel mértéke: 💰💰💰💰

A hosszú távú bérlésen kívül hazánkban is egyre népszerűbb a rövid távra kiadott ingatlan. Ennek a legismertebb szereplője az Airbnb, ahol a saját, kiadó szobánkat vagy lakásunkat, házunkat tudjuk meghirdetni.

Fontos kiemelnem, hogy amennyiben nem foglalkoztatunk valakit a bérbeadással kapcsolatos feladatok elvégzésére, vagy nincsen automata rendszerünk, akkor ezzel rendszeres munkánk is lesz: vendégek fogadása, takarítás vagy annak megszervezése, kapcsolattartás a vendégekkel.

Előnyök: kisebb tőkével is elkezdhetünk ingatlanokat halmozni.

Hátrányok: a sok, változó vendég kockázatos lehet: állagromlás, társasházi ellenállás; valamint időigényesebb lehet

A legjobb passzív jövedelem ötletek 2023-ban - üzletrész és vállalkozás

Online kurzus létrehozása

Időbefektetés: ⏰⏰⏰⏰

Tőkeigény: 💵💵

Bevétel mértéke: 💰💰💰

Szakértője vagy egy témának, ami sok embert érdekel? Online kurzus létrehozásával értékesítheted tudásodat az érdeklődőknek. Ezek jellemzően írásos, hang vagy videó alapú kurzusok.

Jelenleg a legnépszerűbb platformok erre az Udemy, az edX és a Coursera, azonban van lehetőség a saját weboldalodon is értékesíteni ezeket, ahogy azt én is teszem a tanulóknak, fiatal munkavállalóknak vagy a friss házasoknak szóló online kurzusaimmal. Előbbi esetén jellemzően a platform keresőjében találják meg az online kurzusodat, utóbbi esetén viszont inkább a freemium modell jellemző: a kurzus készítője ingyenesen elérhetővé tesz tudásanyagot (például ez a cikk), azonban a részletekért, további információért már meg kell vásárolni a kurzusát. Ugye, hogy Te is így teszel? 🙂

Előnyök: tovább tudod mélyíteni a tudásod olyan témában, ami mindig is érdekelt

Hátrányok: amennyiben nem platform oldalt használsz, a célközönség elérése nehéz lehet, illetve előfordulhat, hogy alacsony lesz az érdeklődés

E-book írása

Időbefektetés: ⏰⏰⏰

Tőkeigény: 💵

Bevétel mértéke: 💰💰💰

A digitalizáció eljövetelével egyre többen fordultak a hagyományos, papír alapú könyvektől a digitális e-bookok írányába. Ezek gyakorlatilag interneten terjesztett írásos anyagok, amelyek hasonlóan a hagyományos könyvekhez lehetnek szépirodalmi jellegűek, esetleg edukáláshoz, tudás átadáshoz kapcsolódók (pl. novella, esettanulmány vagy rövid bemutatója egy szakterületnek).

A legtöbb e-bookot manapság inkább az előző bekezdésben említett freemium modellhez szokták alkalmazni ingyenesen elérhető anyagként, azonban természetesen lehetőség van ezek megvásárlására is. Jellemzően néhány tízoldalasak, így ezek inkább rövidebb rövid olvasmányok.

Előnyök: tovább tudod mélyíteni a tudásod olyan témában, ami mindig is érdekelt

Hátrányok: hasonlóan az online kurzusokhoz, el kell tudnod érni a célközönségedet, és a saját weboldaladra terelni őket

Könyv írása

Időbefektetés: ⏰⏰⏰⏰

Tőkeigény: 💵💵

Bevétel mértéke: 💰💰💰

A hagyományos könyvek az e-bookoktól eltérően hosszabbak, illetve a termék elkészítése és értékesítése is bonyolultabb és költségigényesebb. Ennek oka a fizikai termék gyártása és szállítása a megfelelő boltokba, végfelhasználókhoz. A könyvesboltokba bekerülés szintén korlátot jelenthet, ahogy a megfelelő kiadó megtalálása sem egyszerű feladat.

Sajnos a könyvkiadásnál jellemző, hogy a bevételek, így a profit nagyobb részét a kiadó és az értékesítő könyvesbolt zsebeli be, így nagy eladott példányszám esetén igazán megtérülő a befektetett időd és tőkéd.

Előnyök: szakmai könyv esetén itt is lehetőséged van a mélyebb elmerülésbe a témában, illetve sokak számára egyfajta életcél egy könyv megírása

Hátrányok: kiadó és forgalmazó megtalálása bonyolult, illetve a megfelelő téma megtalálása sok időt vehet igénybe

Tartalomgyártás - influenszer

Időbefektetés: ⏰⏰⏰

Tőkeigény: 💵

Bevétel mértéke: 💰💰

Talán a listán ez az előzetesen leginkább vágyott munakör: posztolás közösségi médiában, videók készítése YouTube-ra, TikTokra. Utazás, menő helyekre járás, legjobb éttermekben vacsorázás, csillogás. Nagyjából ezeket társítjuk a tartalomgyártással, azonban ez csak a felszín: sok esetben ezeket a posztokat, videók készítését sok órányi előzetes felkészülés, videóvágás, képszerkesztés előzi meg.

A tartalomgyártás, influenszerkedés legnagyobb kihívása olyan tartalom készítése, amely sokakat érdekel. A legtöbb influenszer másodállásként tekint erre a tevékenységére, mivel annyi bevételt nem termel a számára, hogy ebből meg tudjon élni – erre csak a legnagyobbak képesek hazánkban.

A jövedelem rendszerint a szponzorált posztokból és az ún. affiliate marketingből szokott érkezni. Előbbi azt jelenti, hogy egy cég fizet vagy terméket biztosít a tartalomkészítőnek azért, hogy posztoljon a termékeiről. Utóbbi esetén egy affiliate linket hirdetnek az influenszerek, aminek használatával ők valamilyen előnyhöz, jellemzően készpénzhez jutnak. A fentieken kívül lehetőség van még a közvetlen támogatásra is Patreonon vagy Onlyfansen keresztül.

A legtöbben úgy jutottak el oda, ahol most vannak, hogy csak elkezdtek arról tartalmat megosztani, ami érdekelte őket, s végül ez hatalmasra nőtt (általában sok év alatt). Ha úgy akarsz nekikezdeni, hogy te csak passzív jövedelmet remélsz ebből, akkor sajnos kevésbé valószínű a siker.

Amint a pénz motiválja az embert, már nem lehet olyan jó, mint az, akit a belső késztetés, a lelkesedés hajt.

Előnyök: lehetőséged van azzal foglalkozni, ami igazán érdekel, sok esetben ez magát az önmegvalósítást is jelenti

Hátrányok: nem biztos, hogy elég érdekes lesz a tartalmad, így kevesen fognak követni

Dropshipping

Időbefektetés: ⏰⏰

Tőkeigény: 💵💵

Bevétel mértéke: 💰💰

A dropshipping lényege, hogy az általad forgalmazott termékeket nem tartod raktáron, s nem is te küldöd ki őket, hanem egy harmadik felet, jellemzően egy nagykereskedő bízol meg azzal, hogy dobozolja és szállítsa ki a megrendelőnek. Így te gyakorlatilag nem is találkozol a termékkel.

Miután beérkezett a megrendelés hozzád, továbbítod azt a nagykereskedőnek, aki utána minden feladatot elvégez.

Igen, jól sejted, a dropshippinghez szükséged van egy termékre, amit értékesítesz. A legtöbben egy meglévő termékre készítenek egyedi designt (pl. influenszerek párnát, bögrét, pólót értékesítenek így), s adják el azt dropshippinggel.

Előnyök: a hagyományos gyártáshoz és szállításhoz képest egyszerűbb és kevésbé tőkeigényes, valamint könnyen skálázható (gyorsan növelhető a gyártási mennyiség)

Hátrányok: nincsen kontrollod a termék felett, ami minőségbeli hibákat hozhat magával, illetve jellemzően alacsonyabb a profit, mint a hagyományos gyártásnál

Osztalékfizető részvények

Időbefektetés: ⏰⏰

Tőkeigény: 💵💵💵

Bevétel mértéke: 💰💰💰

A részvény vásárlása ismerős lehet számodra, valamint olvashattál is róla a blogomon, de azért röviden kifejtem ide is: a részvény tulajdonjogot és egyéb jogokat megtestesítő értékpapír. Másképpen fogalmazva részvény vásárlásával tulajdonos leszel az adott cégben (így menőzhetsz a társaságodban, hogy az általuk hordott ruhát vagy használt eszközt az általad is tulajdonolt cég gyártotta), amin keresztül osztalékra vagy jogosult a részvényeid mértékéig (illetve akár szavazhatsz is, ez a részvény fajtájától függ).

Jó, jó, de miért jó ez nekem? Röviden szólva azért, mert ha vásárolsz 100 dollár értékben Unilever részvényt (ide tartozik az pl. az Axe, a Cif, a Domestos, a Magnum vagy a Rexona), akkor jelenleg évente 3,95 dollárt kapsz osztalékként. Az osztalékon kívül ha jól teljesít a cég, akkor a részvényeid értéke is nő. Természetesen ez nem befektetési tanács.

Előnyök: miután kiválasztottad a megfelelő részvényeket, könnyen automatizálható befektetés

Hátrányok: javasolt érteni az adott egyedi részvény iparágához, valamint megvághatják az osztalékot, esetleg problémák lehetnek a cégnél (legrosszabb esetben akár csődbe is mehet)

ETF vásárlása

Időbefektetés: ⏰

Tőkeigény: 💵💵💵

Bevétel mértéke: 💰💰

Ha a részvény ismerősen hangzott, találkozhattál az ETF kifejezéssel is. Az ETF az angol Exchange Traded Fund rövidítése, magyarul tőzsdén kereskedett befektetési alapnak hívhatjuk. Az ETF-ek részvénypiaci iparágakat, szektorokat, határidős piaci termékeket, indexeket követnek le. A követés során az alapkezelő ténylegesen megveszi a befektetők pénzén a mögöttes terméket.

Remélem, hogy nem vesztettelek el az előző bekezdéssel. Lefordítva ez annyit jelent, hogy nem egyedi terméket vásárolsz (pl. az előbbi példa szerint Unilever részvényt), hanem egy nagy csokorból mindent. A részvénypiacnál maradva lehetőséged van megvásárolni az amerikai tőzsde 500 legnagyobb vállalatát (S&P500 ETF-ek), így mind az 500 vállalatból lesz egy kicsi részed. Ez azon kívül, hogy minden haverod cuccait a te cégeid fogják gyártani, azért is jó, mert így csökkented a kockázatot, hogy egy vállalat rosszul teljesít, esetleg csődbe megy.

Előnyök: könnyebb a döntés, mint egyedi részvények esetén, illetve sokkal kevesebb időt igényel utólag, valamint kevésbé kockázatos

Hátrányok: a kevesebb kockázat itt is alacsonyabb hozammal párosul

Befektetési alap

Időbefektetés: ⏰

Tőkeigény: 💵💵💵

Bevétel mértéke: 💰💰

A befektetési alapokat úgy képzeld el, mint egy nagy közös kasszát, ahova mindenki a saját elképzeléseinek megfelelően befizet egy összeget. Ezt az összeget egy szakértőre, egy alapkezelőre bízzák, aki a befektetési alap előzetesen jelzett céljainak és iránymutatásainak megfelelőn kezeli. Jellemzően egy befektetési alap része szokott lenni kötvény, állampapír, magyar és külföldi részvények, nyersanyagok és egyéb befektetések.

A legtöbb befektetési alap nyíltvégű, azaz bármikor kiveheted a részedet az alapból. A zártvégűek esetén erre nincsen lehetőséged.

Magyarország legismertebb befektetési alapjai közé tartozik a Concorde és a HOLD, de a legtöbb bank is kínál ilyen szolgáltatást.

Előnyök: a pénzedet szakértőre bízod, akinek célja a legmagasabb hozam elérése

Hátrányok: nincsen kontrollod a befektetett eszközök felett (erről az alapkezelő dönt kizárólagosan), illetve a szakértésnek díja van

Applikáció készítése - legnagyobb technológiai tudást igénylő passzív jövedelem ötlet

Időbefektetés: ⏰⏰⏰⏰

Tőkeigény: 💵💵💵💵

Bevétel mértéke: 💰💰💰💰

Az okostelefonok megjelenésével egyidejűleg megjelentek a hasznosabbnál hasznosabb applikációk, amelyek megkönnyítik az életünket.

Egy applikáció fejlesztése sok időbe és pénzbe kerül, kifejezetten akkor, ha te magad nem értesz a fejlesztéshez, azonban akár könnyen megalapozhatod vele a jövődet, ahogy azt már korábban sokan megtették.

Manapság jellemzően a freemium modell népszerű az applikációk esetében: ez azt jelenti, hogy ugyan ingyenesen le tudom tölteni az alkalmazást, azonban bizonyos funkciókhoz nem férek hozzá, csak ha megvásárolom a fizetős verziót.

Előnyök: könnyen skálázható

Hátrányok: jó ötlet és kivitelezésre van szükség; ha nem értesz a fejlesztéshez, nagyon sokba kerülhet

Angyalbefektetés / befektetés egy vállalkozásba

Időbefektetés: ⏰⏰⏰

Tőkeigény: 💵💵💵💵

Bevétel mértéke: 💰💰💰💰

A részvények vásárlásán kívül más lehetőség is van tulajdonrészt szerezni egy vállalkozásban: ennek két fajtáját különböztetjük most meg. Egyrészt a korai fázisban lévő vállalkozások, nevezhetjük őket startupoknak, mindig keresnek olyanokat, akik tőkével, tudással és kapcsolatokkal segítik őket, másrészt az érettebb fázisban lévők is szívesen láthatnak további tőkét a vállalkozásukban, például a növekedés finanszírozásához.

Gondolod végig, van-e olyan ismerősöd, aki vállalkozik, s esetleg szüksége lehet a pénzedre, tudásodra vagy kapcsolataidra. Egy ilyen döntés sokszor hosszú lehet, ahogy a megfelelő vállalkozás kiválasztása is időigényes és jellemzően kockázatos feladat.

Előnyök: fiatalok vállalkozásának támogatása inspiráló lehet, illetve van esély a nagyon nagyra növésre

Hátrányok: a teljes befektetett összeget el lehet veszíteni

Építs fel egy jól működő vállalkozást, majd lépj hátra - a legjövedelmezőbb passzív jövedelem ötlet

Időbefektetés: ⏰⏰⏰⏰⏰

Tőkeigény: 💵💵💵

Bevétel mértéke: 💰💰💰💰💰

Talán a leghosszabb, egyben a legnagyobb tudást és elhivatottságot igénylő elem a listán, azonban nagyon sokaknál pont ez hozza el a vágyott pénzügyi szabadságot.

Ahogy sok máshoz, ide is szükséges az elején egy jó ötlet, ennél még fontosabb egy szuper kivitelezés. Céget létrehozni, felépíteni, majd átadni másnak a mindennapos, operatív teendőket éveket, akár évtizedeket vehet igénybe.

A hátralépésnek két lehetősége van: vagy az éves osztalékból kívánod eltartani magad, vagy úgymond exitelsz, azaz eladod a tulajdonrészed, és a megkapott összeget befektetve éred el a pénzügyi szabadságot. Mind a kettő esetén lehetőséged van eldönteni, mivel akarod tölteni ezt követően a mindennapjaidat: sokan építenek fel újabb céget, mások angyalbefektetőként jelennek meg a piacon. Ha érdekel ez a világ, javaslom a Cápák között műsorban a  befektetők életének elemzését.

Előnyök: önmegvalósítási lehetőség

Hátrányok: rengeteg munka, szükséges a jó ötlet, kivitelezés, elhivatottság; sok esetben nehéz átadni vagy elengedni a felépített vállalkozást

Saját termék automatikus értékesítése

Időbefektetés: ⏰⏰⏰⏰

Tőkeigény: 💵💵

Bevétel mértéke: 💰💰💰💰

Talán neked is már volt olyan termék ötleted, aminél azt gondoltad, mindenkinek szüksége lesz rá – vagy legalábbis egy rétegnek. Egy termék létrehozása, gyártási és értékesítési folyamatainak megszervezése, marketingkommunikációja és kiszállítása sok időt vesz igénybe, azonban ha jól kialakított, automatikus folyamatokat tudsz bevezetni, szuper passzív jövedelem forrás lehet hosszabb távon.

Azt szokták mondani, hogy amit mindenkinek el akarsz adni, azt valójában senkinek sem adod el. Ha egy termékre azt gondolod, hogy mindenkinek kell, valójában nem tudod, hogy kinek szánod igazán. Saját termék létrehozásánál érdemes találni egy olyan réteget (niche-t), akiknek nagyon nagy szükségük van az adott termékre, s köréjük szervezni az értékesítést.

Előnyök: miután egyszer végigcsináltad ezt a folyamatot, másodszorra, harmadszorra sokkal könnyebb lesz; támogatja az önmegvalósítást

Hátrányok: hasonlóan több korábbihoz, fontos a jó ötlet / termék, illetve a magas minőségű kivitelezés; előfordulhat, hogy az általad vélt niche piacnak nem lesz szüksége rá

Template-k, worksheetek értékesítése

Időbefektetés: ⏰⏰

Tőkeigény: 💵

Bevétel mértéke: 💰

Excel, powerpoint esetleg word guru vagy? Saját template-k, munkalapok készítésével és értékesítésével szert tehetsz rendszeres passzív jövedelemre.

Készíts olyan sablonokat, amelyekre nagy igény van, töltsd fel őket egy platformra, s várd a rendszeres bevételt utánuk.

Előnyök: amennyiben már jól ismered ezeket az eszközöket, relatív gyorsan el tudsz vele készülni

Hátrányok: a nem jól kiválasztott sablont kevesen fogják letölteni; angol nyelvtudás szükséges lehet

Stock fotók eladása

Időbefektetés: ⏰⏰

Tőkeigény: 💵

Bevétel mértéke: 💰

Szuper fotós vagy, és sok olyan fotód van, amelyek szerinted másoknak is hasznosak lehetnek? Töltsd fel őket egy stock photo-kat gyűjtó platformra, például a Shutterstock-ra, és várd a rendszeres bevételt.

Előnyök: amennyiben sok-sok fotóval rendelkezel, a feltöltésük rövid időt vesz igénybe

Hátrányok: felmerülhetnek szerzői jogi kérdések például portrék, személyek esetén

Autó bérbeadása

Időbefektetés: ⏰⏰⏰

Tőkeigény: 💵💵💵

Bevétel mértéke: 💰💰

Ugyan Magyarországon egyelőre kevésbé gyakori a P2P (magánszemély a magánszemélynek) autó bérbeadás, azért van néhány platform, például a RentBen, ahol erre van lehetőség.

Egyrészt lehetőséged van autót vásárolni azzal a céllal, hogy bérbeadd, másrészt hogyha már rendelkezel autóval, amikor nem használod, például hétköznapokon, bérbe tudod adni, hogy bevételt termeljen a számodra.

Előnyök: meglévő autó esetén nincsen tőkeigény, viszont a bérlőkkel (bérbeadás, visszavétel, papírmunka) foglalkozni szükséges

Hátrányok: időigényes lehet a rendszeres kiadás, összetörhetik az autót

Használati eszközök bérbeadása

Időbefektetés: ⏰⏰⏰

Tőkeigény: 💵💵

Bevétel mértéke: 💰💰

Előfordult már veled, hogy fúrnod kellett otthon, de egy fúrás miatt nem akartál fúrót vásárolni? Esetleg klímaszerelő vagy, s egyelőre nem engedheted meg magadnak a sokszázezer forintos gépek vásárlását, viszont egy-egy munkához elengedhetetlen lenne?

Gépek, eszközök rövidtávú bérbeadásával növelheted a havi passzív jövedelmed mértékét.

Előnyök: akár kis tőkével is bele tudsz vágni

Hátrányok: rendszeres, rövidtávú bérlők sok idődet felemészthetik; tönkre mehet az eszköz

A legjobb passzív jövedelem ötletek 2023-ban - egyéb befektetés

Ingatlan befektetési alap

Időbefektetés: ⏰

Tőkeigény: 💵💵💵

Bevétel mértéke: 💰💰

Talán te is úgy vagy vele, hogy nem szeretnél vagy nem tudsz még saját ingatlant vásárolni, viszont ingatlanbefektetéssel kívánod színesíteni a portfóliódat. Erre a problémára ad megoldást egy ingatlan befektetési alap.

Az ingatlan befektetési alap jellemzően alacsonyabb kockázatú, diverz (tehát sok féle ingatlan szerepel benne) eszköz, amelynek általában nem csak ingatlanbefektetések, hanem kötvények és részvények is részét képezik.

Előnyök: egyszerű a befektetés az ingatlan befektetési jeggyel, relatív alacsony kockázatú

Hátrányok: nincs kontrollod afelett, hogy az alap milyen tranzakciókat végez – ez másik oldalról előny is lehet természetesen

Kötvények és állampapír - a legismertebb passzív jövedelem ötlet

Időbefektetés: ⏰

Tőkeigény: 💵💵💵

Bevétel mértéke: 💰💰

A kötvények a részvényekkel ellentétben nem tulajdonviszonyt, hanem hitelviszonyt testesítenek meg a kibocsátó és a befektető között. Te, aki megvásárolhatod a kötvényt gyakorlatilag hitelt biztosítasz a kötvény kibocsátójának. A kötvény vásárlásakor jogosult vagy rendszeres vagy futamidő végi kamatokra, valamint természetesen a kölcsönadott tökédre.

Kötvényt kibocsáthatnak vállalatok és államok is. A legnépszerűbb és legismertebb kötvények az állampapírok, például a nemrég megjelent bónusz állampapír. Magyarországon az állampapírok jellemzően kamatadó-mentesek, így kifejezetten érdekes befektetési kategóriát képviselnek, miközben az egyik legkönnyebben elvégezhető befektetések közé tartoznak.

Előnyök: alacsony kockázat, előre kiszámítható passzív jövedelem

Hátrányok: általában inflációhoz képest alacsonyabb reálhozam

Kölcsönadás

Időbefektetés: ⏰

Tőkeigény: 💵💵💵

Bevétel mértéke: 💰💰

A legtöbbünknek elsőre eszébe sem jut, de nem csak az államnak lehet hitelezni, vagy csak banktól hitelt, kölcsönt felvenni: magánszemély is tud magánszemélynek kölcsönt adni.

Sok esetben ez bizalmi kérdés, így érdemes nagyon körültekintően eljárni ilyen ügylet során, hiszen ha az adósod nem tudja fizetni a kamatot, tőketartozást, nagyon hosszú folyamat visszaszerezni a kölcsönadott pénzt. Természetesen szerződéskötés nélkül nem érdemes belemenni a kölcsönadásba, még közeli rokonok esetén sem.

Előnyök: az igény beérkezésétől a kölcsönadásig gyors a folyamat

Hátrányok: nemfizetés esetén a behajtás hosszú és bonyolult lehet

Kriptovaluta staking

Időbefektetés: ⏰⏰

Tőkeigény: 💵💵💵

Bevétel mértéke: 💰💰💰

A 2010-es években ismerkedett meg a világ a kriptovalutákkal, kriptovaluta vásárlással. A kriptovaluták bemutatását a linkelt korábbi cikkemben már megtettem, így most elsősorban a stakinget fogjuk nagyon röviden körbejárni.

A kriptovaluták esetén két fő konszenzus mechanizmus létezik: a proof-of-work, amikor nagy teljesítményű számítógépek végzik a tranzakciók jóváhagyását, valamint a proof-of-stake, amikor ún. validátorok hagyják jóvá a tranzakciókat. Utóbbi esetén a megbízhatóságot a korábban általuk lekötött pénz adja. Ezt úgy kell elképzelni, hogy amennyiben olyan tranzakciót hagy jóvá, amely csak számára előnyös (például a saját kriptoinak darabszámát növeli), akkor az egyrészt egy későbbi jóváhagyásnál kiderülhet, másrészt az emiatti árfolyamcsökkenés az ő lekötött összegét is csökkenti.

A kriptovaluta staking jellemzően magasabb éves hozamot nyújt, mint egy fiat pénz, azonban természetesen ez lényegesen magasabb kockázattal jár: a kriptovaluták árfolyama nagyon volatilis (tehát gyorsan és nagy mértékben mozog – akár naponta változhat + vagy -20-30%-ot), így a kriptovalutában fizetett hozamod gyorsan eltűnhet, vagy szerencsés esetben nagyot nőhet.

Előnyök: magas, kriptovalutában fizetett hozam

Hátrányok: volatilitás, kérdéses a kriptovaluták jövője, így az árfolyamuk is

Melyik a legjobb passzív jövedelem ötlet a fentiek közül?

Attól függ – ahogy bármely közgazdász mondaná. A legjobb kiválasztása helyett azt keresném, hogy melyik(ek) a számodra leginkább megfelelő(k). A következőket vedd figyelembe a döntés meghozásakor:

  • rendelkezésre álló tőkéd, 
  • jelenlegi képzettséged, 
  • előzetesen ráfordítható, valamint a későbbiekben ráfordítható időd, 
  • érdeklődési köröd, 
  • elvárt hozam és kockázat aránya.

Ha például sok tőkéd van, de jelenleg kevesebb időd, érdemes e szerint választani (pl. lakásvásárlás hosszú távú bérbeadásra, állampapír vásárlás); ha kevés tőkéd van, sok időd, és szoftverfejlesztő vagy, érdemes elgondolkodnod applikáció készítésén stb.

Hány passzív jövedelem forrásra van szükségem?

Ugyan leírhatnám, de nem fogom, hogy attól függ … ahogy feljebb is kiemeltem, ne egyben gondolkozz, hanem igyekezz diverzifikálni. Azonban az is fontos, hogy olyan területre ne lépj rá, amit nem értesz, vagy nincsen időd és kedved tanulni róla. Például ha egyáltalán nem érdekel a tartalomgyártás bármilyen formája (e-book, online kurzus, blogolás, postolás), akkor csak azért ne kezdj el foglalkozni vele, mert növelni szeretnéd a passzív jövedelem forrásaid számát. Keress olyat, ami érdekel és lelkessé tesz.

De csak hogy konkrét számot is írjak, a 4 és 7 közötti szám célnak egyelőre tökéletesen megteszi, lassan és folyamatosan építkezve.

A sikeres befektetéshez mindig idő kell. Egy gyerek megszületését sem tudod siettetni úgy, hogy inkább kilenc nő legyen egy hónapig terhes.

Kezdő vagyok, melyik passzív jövedelem ötletet válasszam?

Amelyik a leginkább érdekel, és lehetőleg kicsiben kezdd. Például ha szeretnéd megismerni a részvénypiac világát, előbb demo számlával próbálgasd magad, olvass sokat róla, s csak utána kezdd el a félretett pénzed befektetni.

Ha tőke nélkül akarsz belevágni, akkor javaslom a valamilyen tartalom készítését olyan témában, ami iránt lelkes vagy. Én azért írom ezt a blogot, és készítem az online kurzusokat, mert nagyon érdekelnek a személyes pénzügyek, befektetések, passzív jövedelem. Ez számomra nem csak egy újabb bevételi forrás, hanem hobbi is.

Ahogy gyűlik az okos családi költségvetésnek és megtakarításoknak köszönhetően a tőkéd, úgy tudsz egyre tőkeintenzívebb befektetések felé kacsintgatni. Ha fel akarod gyorsítani ezt a folyamatot, nézz rá a tanulóknak, fiatal munkavállalóknak vagy a friss házasoknak szóló online kurzusaim egyikére!

Mikor kezdjek neki?

Most, azonnal. Minél előbb elkezded, annál előbb érsz el sikereket. Ne várj vele, mert ahogy idősödsz, csak egyre nehezebben fogod rávenni magad. Most válassz egyet a listáról, s mélyedj el jobban a témában. Az idő neked dolgozik: végezz számítások a kamatos kamat kalkulátorommal, hogy megbizonyosodj erről!

Tetszett ez a blogbejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!
Scroll to Top