A legjobb spórolási tippek - 23 javaslat 2023-ra

A legjobb spórolási tippek – 23 javaslat 2023-ra

Kíváncsi vagy, hogy melyek a legjobb spórolási tippek 2023-ra? A legjobb helyen jársz. Összegyűjtöttem Neked a 23 leghatékonyabb spórolási tippet, amelyekkel több pénzed marad, így gyorsabban és könnyebben el tudod érni a pénzügyi céljaidat.

A cikket négy nagy témakör köré szerkesztettem: pénzügyi tudatosság, vásárlás, mindennapok és megtakarítások. A cikket úgy írtam, hogy sorbavegyük a legfontosabbakat az alapoktól (pénzügyi tudatosság) a haladóbb szintig (megtakarítások). Amennyiben viszont a magad útjád szeretnéd járni, használd a tartalomjegyzéket!

Tartalomjegyzék

Spórolási tippek: pénzügyi tudatosság

Kezdjük az alapoknál. Ahhoz, hogy ne csak egy-egy alkalommal használd a lenti tippeket, rendszerben kell helyezned őket, jó szokásokat kell kialakítanod. Ehhez szükség lesz a hozzáállásod megváltoztatására is a pénzügyekhez. Kezdjük ezzel!

Amit megtakarítunk, olyan, mintha megkerestük volna.

1. Életmód változtatása

A spórolás sok esetben nem pénz, hanem hozzáállás kérdése. Azért spórolsz, hogy a jövőbeli énednek már könnyebb dolga legyen. A kevesebb költéssel több pénzed marad megtakarításokra és befektetésekre, amellyel a jövőbeli éned életét könnyíted meg. Egyszerűen fogalmazva: lemondasz a mostani vágyaidról, kívánságaidról azért, hogy a későbbiekben több pénzed legyen. Ha így gondolkodsz, talán könnyebben tudod követni a spórolási tippeket.

2. Családi költségvetés készítése - a spórolási tippek alapja

Vezetsz költségvetést? Ha nem, itt az ideje, hogy belevágj! Költségvetés készítésével pontosan tisztában leszel a bevételeiddel és kiadásaiddal, így látni fogod, mely kiadásaidat tudod csökkenteni. A költségvetésről és annak létrehozásáról részletesen mesélek a tanulóknak, fiatal munkavállalóknak és a friss házasoknak szóló online kurzusaimban.

Költségvetés készítéséhez én személy szerint egy saját fejlesztésű Google Sheets táblázatot használok (ennek sablonja szintén elérhető az említett kurzusok keretein belül), viszont sokakról tudom, hogy mobil applikációt használnak erre. Magyar nyelven elérhető a Költségvetés alkalmazás, angolul pedig a Mint. Mind a kettővel el tudod kezdeni a kiadásaid vezetését, így belépő szintnek szerintem tökéletesek. Én azért döntöttem a Google Sheets mellett, mert számomra jobban személyre szabható, mint egy alkalmazás.

Költségvetés kialakításakor javaslom, hogy vedd figyelembe az 50/30/20 szabályt. Ennek során a kiadásaidat három kategóriába sorolod: szükségletek (50%), kívánságok (30%) és megtakarítások (20%). Szükségletek közé tartozik a lakhatás, étkezés, alapvető közlekedés és ruházkodás; kívánságnak tekinthető a szórakozás, étteremben étkezés vagy házhoz szállítás, hobbik és a saját autó fenntartása; megtakarítást pedig vésztartalék képzésére és befektetésre tudsz fordítani.

3. Adósságok törlesztése

A jellemzően rövidtávú, magas kamatozású hitelek könnyen fel tudják emészteni a havi büdzsédet. A legjobb, ha nem is veszel igénybe ilyen pénzügyi terméket: például áruhitelt, személyi kölcsönt vagy vissza nem fizetett hitelkártya adósság. Ezeket jellemzően a vágyaink, kívánságaink kielégítésére szoktuk használni (pl. új, szebb telefon vagy egy játékkonzol vásárlására). Ne feledd! Az “olcsónak” tűnő telefon előfizetés is jellemzően egy nagyon drága készüléket rejt magában, amihez általában egy számodra túl nagy díjcsomagot is vásárolnod kell. Ez szintén adósság. Igyekezz ezeket minél hamarabb visszafizetni.

Ha már igénybe vettél korábban ilyen hitelt, semmi probléma! Nézz utána, ki tudod-e váltani ezeket a hiteleket egy alacsonyabb kamatozásúval. Ehhez javaslom ennek a cikknek a tanulmányozását.

4. Pénzügyi szolgáltatások díjai

Mikor hasonlítottad össze utoljára a pénzügyi termékeid díját a versenytársakéval? Tudod, hogy mennyit fizetsz a bankszámlád vezetéséért, bankkártyáidért, utalásokért stb.? Biztosan a számodra leginkább megfelelő csomagot használod?

Annak érdekében, hogy tisztában legyél a fentiekkel, először javaslom, hogy használj egy összehasonlító oldalt, például a Bankmonitor megoldását. Add meg a kért adatokat, s megmondja Neked, melyik a legjobb bankszámla a számodra.

Ezt követően ajánlom, hogy nézz utána a neobank / FinTech lehetőségeknek. Én jó szívvel tudom ajánlani a Revolutot gyors és ingyenes pénzküldésre barátok között, devizaváltásra és külföldi utazásokhoz (de ezen kívül is még sok remek terméke és szolgáltatása van), valamint a Wise-t nemzetközi utalásokra. A linkekre kattintva tudsz is regisztrálni rájuk, amelyekkel egyrészt ajándékot kaphatsz, másrészt a linken keresztül regisztrálva támogatod a munkámat, e cikkek megírását. Köszönöm előre is!

5. Használd ki a támogatásokat

A legtöbben azt szoktuk meg, hogy az államnak fizetni kell adók és járulékok formájában, azonban vannak esetek, amikor ez fordítva történik meg támogatások, adó- és járulékkedvezmények formájában.

Ha érdekelnek ezek a lehetőségek, javaslom a fiatal munkavállalóknak és a friss házasoknak szóló online kurzusaimat, ahol bemutatom a legfontosabbakat. Röviden összefoglalva támogatás vagy kedvezmény járhat a gyermekeid után, házasságkötéskor, amennyiben 25 év alatti vagy, esetleg négygyermekes édesanya. Ezeken kívül elérhetők lakáscélú támogatások (pl. CSOK) is.

Spórolási tippek: vásárlás

Folytassuk a vásárlásnál, ahol a legtöbb pénzt meg lehet fogni, hiszen konkrétan ekkor történik a pénz elköltése. A tudatos vásárlás elengedhetetlen a spóroláshoz. A következőkben 7 spórolási tippet fogok megosztani veled a vásárlás témakörében.

6. Vásárolj ár / érték alapján - legfontosabb spórolási tipp vásárlásokhoz

Minden terméknek ára van. Ne aggódj, nem ez a legnagyobb megfejtésem ebben a fejezetben! Amellett, hogy látod és érted a termék árát, annak van egy értéke a számodra. Mondok egy példát. A boltban vagy, és éppen szomjas, így szeretnéd ezt csillapítani. Elmész az italokhoz, ahol hatalmas a választék. Van márkás kóla, olcsó szénsavas üdítő, ásványvíz, energiaital, sör. Számodra most az érték a szomj oltása. A legalacsonyabb árú termék az ásványvíz, ami tökéletes a szomjúságod oltására, így azt veszed meg.

Még egy példa: tegyük fel, hogy véget ért a munkanapod, már otthon vagy. Éhes lettél az egész napos munka miatt. Az érték számodra, hogy tele legyen a hasad. Ehhez három lehetőséged van: 1. összedobsz valamit otthon a korábban vásároltakból; 2. rendelsz otthonra valamit; 3. elmész a közeli étterembe. Vizsgáljuk meg ezeket a lehetőségeket! A főzés ideje nagyjából 45 perc, ahogy az ételfutár is ennyi idő alatt érkezne meg, s az étteremben is ennyi idő alatt szokták kihozni az ételt – mondjuk azt, hogy ebben megegyeznek. Abban szintén, hogy mind a 3 esetben jól laksz. Két dologban van szerintem igazán különbség: az étel minőségében és az árban.

A legjobb az étteremben vásárolt, a rendelt egy fokkal rosszabb (mivel kihűlhet, szállítás közben összerázódhat stb.), és tegyük fel, hogy Te főzöl a legrosszabbul a 3 opciót tekintve. Remélem, nincs emiatt harag! Próbáljuk átvinni a gondolkodást a számok nyelvére, ehhez készítettem egy táblázatot:

MegnevezésÉrtékÁrÁr / érték
Étterem1005 000 Ft50
Rendelés804 000 Ft50
Otthon főzés601 000 Ft17

Ár / érték táblázat: a kisebb érték a jobb az ár / érték oszlopban

Mit is jelentenek a fentiek? Azt, hogy otthon főzés esetén egy “értékpontért” 17 forintot fizetsz, míg a másik két opció esetén 50 forintot. Más szóval: nagyságrendileg háromszor annyiba kerül Neked a nem otthon főzés. Természetesen ez csak egy példa, ha Te ügyes szakács vagy, a különbség még nagyobb. Ha viszont csak fagyasztott ételt tudsz melegíteni, akkor pedig kisebb a különbség 🙂

Mi itt a legfontosabb üzenet? Mindig gondold végig, mekkora értéket jelentenek számodra a különböző opciók, és azt válaszd, amelyik ár / érték arányban a leginkább megfelel Neked. Természetesen előfordulhat, hogy az éttermet választod, mert nagyon fáradt vagy, és nincs kedved főzni. Ekkor viszont az otthon főzés értéke csökkent, nem az ára növekedett! Ezt a logikát átültetheted bármilyen más termék vásárlására (pl. autó használata vagy tömegközlekedés) vagy szolgáltatás igénybevételére (pl. mozi vagy otthon tévézés).

7. Mindig készíts bevásárlólistát

A bevásárlólista készítése remek spórolási tipp, amivel könnyen tudod csökkenteni a rendszeres bevásárlások összegét: ha előre leírod, mit fogsz megvenni, és kötöd is magad ehhez, kevesebb további terméket fogsz megvenni, azaz csökkented az impulzusvásárlásaid számát (amiről a 8. tippben részletesen fogunk beszélni).

A bevásárlólistával így csökkented a bevásárlás során költött összeget, sőt, ki sem marad semmi a kosárból, így másnap nem kell lerohannod a kisboltba venni egy pohár tejfölt. Tegye fel a kezét, akivel nem történt ez még meg!

8. Csökkentsd az impulzusvásárlások számát

Mi is az az impulzusvásárlás? Röviden és egyszerűen: amikor hirtelen felindulásból olyan terméket vagy szolgáltatást veszel, amit eredetileg nem terveztél. Remek példa erre a kasszáknál sorakozó csokoládék. Az élelmiszerboltok pontosan tudják, milyen gyengék tudnak lenni az emberek, ezért olyan termékeket raknak a kasszához, amik esetén a legvalószínűbb az impulzusvásárlás. Hát ki ne érdemelne meg a fárasztó bevásárlás után egy szelet csokit? Na ugye!

Azzal, ha tudatosítod magadban, hogy most csak a hirtelen ért impulzus miatt vásárolsz, már tudod csökkenteni az ilyen jellegű kiadásaidat. De ide tartoznak az online kapott hirdetések is. Például egy kihagyhatatlan akció, amivel három pólót kapsz kettő áráért. Gyorsan le is csapsz rá természetesen.

Hogyan védekezz az impulzusvásárlások ellen? A legjobb, ha a boltban elszámolsz háromig magadban, s közben megválaszolod a kérdést: valóban szükségem van erre a termékre?

Internetes vásárlás esetén hasonlóan: várj akár egy-két napot, s ha még akkor is eszedbe jut vagy vágysz arra a termékre, akkor vedd csak meg. Természetesen a legtöbb ajánlat nem szól örök időre, általában igyekeznek Benned siettséget kelteni. Ekkor extrán legyél óvatos! Ne dőlj be az ilyen marketing fogásoknak! Ha egy-két perced van csak dönteni, valószínű, hogy nem a megfelelő döntést hozod meg – ilyenkor inkább azonnal hagyd el az oldalt.

9. Igyekezz használtan vásárolni - a kedvenc spórolási tippem

A használt termékek vásárlása két okból is szuper: egyrészt jót tesz a pénztárcádnak, másrészt a környezetnek. A használt termékek sokszor 30-50%-kal is olcsóbban elérhetők, mint az újonnan vásároltak. Természetesen ilyenkor figyelni kell a minőségre, ezért érdemes megbízható eladóktól vásárolni.

Én rendszeresen vásárolok használtan, a teljesség igénye nélkül: okostelefont, tévét, laptopot, kanapét, szekrényt, társasjátékokat, szobanövényeket (ezek lehetnek egyáltalán használtak?), sporteszközöket. A Facebook Marketplace szuperül működik, ahogy a jofogas.hu-t is jó szívvel tudom ajánlani.

10. Használj árösszehasonlító oldalakat

Talán már Te is beleestél abba a hibába, hogy találtál egy remek ajánlatot egy termékre, mondjuk 20% kedvezmény volt rá. Megvetted, s másnap mondta egy ismerősöd, hogy ő mindig ennyiért szokta venni.

A hasonló helyzetek elkerülésére mindig használj árösszehasonlító oldalakat. Én szinte minden nagyobb vásárlásom előtt összehasonlítom az ajánlatokat az arukereso.hu oldalon. Így mindig látom, mi lehet a reális ára egy terméknek, és tapasztalatból mondom: (főleg a nagyobb oldalak) rendszeresen úgy akciózzák a termékeiket, hogy a reális árat érjék csak el. Így természetesen általában drágábbak, s csak időszakosan szokták őket leárazni. Ez általában igaz a Black Friday-re is.

11. Használj kuponokat, akciókat - vigyázz, ez a spórolási tipp visszafelé is elsülhet

A kuponok, akciók a barátaid lehetnek, ha (és ez nagyon fontos) nem ösztönöznek Téged arra, hogy többet vásárolj annál, mint amennyit eredetileg terveztél. Tehát ha eredetileg egy cipőt akartál venni, akkor a második cipő 33% kedvezménnyel Neked nem jó akció, hiszen Te csak egyet akartál venni. Ekkor nem 33%-ot “kerestél”, hanem 67%-ot “vesztettél”.

Vannak szuper kuponos oldalak, amivel alacsonyabb áron tudsz venni ezt-azt, ezek közül javaslom, hogy nézz fel a Qponverzumra, ami az összes ilyen oldal ajánlatát összegyűjti Neked. Közben fogadjunk, hogy lesz-e egy olyan kupongyűjtő oldal, ami összegyűjti az összegyűjtött kuponos oldalak ajánlatait.

Még egyszer a kuponok és akciók akkor tartoznak a spórolási tippek közé, ha nem ösztönöznek olyan vásárlásra, amit eredetileg nem terveztél.

12. Vásárlás helyett kölcsönözz

Sok olyan tárgyat használunk a mindennapokban, amelyekre igazából egyszer van szükségünk, s utána már nem vesszük igénybe. Erre remek példa a könyv, a filmek, a szerszámok, vagy a közlekedés területéről a bicikli vagy az autó.

El akarsz olvasni egy könyvet? Egy könyv ára megfeleltethető egy könyvtár éves beiratkozási díjának. Túrázáshoz szeretnétek kerékpárt használni néha-néha, viszont nincsen terepre való biciklitek? Kölcsönözzetek!

Az autó egy kicsit más, de a logika hasonló: hétvégente, néha-néha használnál autót? Sok esetben olcsóbban jössz ki, ha ilyenkor bérelsz egyet, mintha egész évben fenntartanál egy autót. A témáról részletesen írtam az üzemanyagról és fogyasztásról szóló cikkemben.

Spórolási tippek: mindennapok

Lehet nem annyira meglepő, de a pénz megfogása a mindennapokon múlik, nem a nagy kiadások csökkentésén néhány százalékkal. A leghatékonyabb spórolási tippek a mindennapjaidat változtatják meg jobb szokásokkal és pénzügyileg tudatosabb döntések meghozásával.

13. Kívánság jellegű kiadások csökkentése

A családi költségvetés készítése fejezetben bemutattam az 50/30/20-as szabályt. Ennek során megtudtad, hogy a kiadásaid 50%-ának kell szükségletnek, 30%-ának kívánságnak és 20%-nak megtakarításnak lennie – utóbbi esetén legalább. Az sosem probléma, hogy többet tudsz megtakarítani, mivel nem költöd el a bevételed “fennmaradó” részét további kívánságokra.

Ez leginkább akkor jellemző, ha fizetésemelést vagy előléptetést kapsz. Ekkor választási lehetőség elé kerülsz: a többletet vagy további kívánságokra fordítod (például veszel egy új autót hitelre), vagy többet takarítasz meg. Én utóbbira sarkallak téged, de ez sem fekete-fehér: ha a többlet nagyobb részét megtakarítod, s kényeztetni szeretnéd magad, rendben van természetesen a kívánságok növelése is.

Csak, hogy tudd: a pénzügyi szabadság elérése a megtakarítási arányodtól függ. Ha a megtakarítási rátád felkúszik 30%-ra, akkor csak 27 évet kell várnod arra, hogy pénzügyileg szabad lehess! Az már egészen belátható időtáv, ugye? Amennyiben képes vagy 50%-ot félretenni havonta (és természetesen befektetni), mindösszesen 17 évre lesz szükséged! Minél többet használsz az itteni, leghatékonyabb spórolási tippek közül, annál nagyobbra tudod növelni a megtakarítási arányod.

14. Ne gyűjts státusz szimbólumokat

A legtöbben szeretnék növelni a társadalomban betöltött pozíciójukat. Ehhez a legkönnyebb út az, ha megmutatod másoknak, Te mennyivel többet érsz náluk: drága autóval, órával, ruhákkal, elektronikai eszközökkel. Ezeket hívjuk most státusz szimbólumoknak.

Én azt gondolom, hogy nem attól lesz valaki értékes ember, ha sok értékes (drága) dolgot aggat magára vagy visz magával. Inkább legyél kedves az emberekkel, megértő és türelmes. Tanulj sokat, fejleszd magad, segíts magadon és a közvetlen környezeteden. A státusz szimbólumokkal csak azokat tudod lenyűgözni, akiknek a véleménye valószínűleg nem is szabad, hogy számítson Neked.

15. Főzz otthon ételrendelés vagy éttermezés helyett - kedvenc mindennapi spórolási tippem

Feljebb volt már róla szó: az otthon étkezés nagyságrendileg harmad-negyed annyiba kerül, mint az ételrendelés vagy az étteremben étkezés, miközben pontosan tudod, mit is eszel.

Azon kívül, hogy így több pénzed marad a tárcádban, még az egészségednek is jót teszel, mivel nem kap el a kísértés egy gyorsétteremben ebédelésre vagy egyéb kevésbé egészséges étkezésre.

16. Légy takarékos

Takarékosnak lenni azt jelenti, hogy igyekszel az erőforrásokat megfelelően használni addig, amíg Neked az elég hasznot generál.

Egyszerűbben fogalmazva: télen valószínűleg nincsen rá szükség, hogy 25 fok legyen a lakásodban. Elég, ha ha nyáron megsülsz a melegben. Ha már nyár: amennyiben van otthon klímád, a sötétítés, éjszakai szellőztetés jó pár ezer forintot megtakaríthat Neked.

Az ételpazarlás is sajnos elég jellemző: megveszed a gyümölcsöt, zöldséget, egyéb romlandó árut, amelyet végül nem fogyasztasz el a lejártuk előtt. Ugyanez igaz akkor, amikor választanod kell a tegnap elkészült vacsora maradéka, és a friss, meleg kakaós csiga között, amit útközben fel tudsz markolni. Ekkor igazából az étkezésed árába beleszámolhatod a kidobott élelem árát is.

17. Mondd le a nem használt bérleteket, előfizetéseket

A mai világban, amikor már minden havidíjas, szinte össze sem lehet számolni, mennyi előfizetés van az embernek: konditerem, internet, telefon, streaming szolgáltatások, zene stb. Gyűjtsd össze mindent, s gondolkozz el rajta, melyiket nem használod ki igazán.

Két személyes példa: 

  • a barátnőmmel észrevettük, hogy az utóbbi időben kevesebbet játszunk az Xbox-szal (helyette társasozunk, mindenkinek ajánlom!), így lemondtuk a havi előfizetését.
  • sajnos a sok munka miatt kevesebbet jártam a konditerembe, mint korábban. Mivel továbbra sem látom, hogy ez változna, ezért lemondom a bérletet, s veszek egy-két eszközt itthonra, amivel tudok itthon edzeni – pár hónap múlva beszámolok, mennyire sikerült ez a váltás! 🙂

18. Rakd le az autót, keress olcsóbb közlekedési alternatívákat - a spórolási tipp, amit sokan nem akarnak megtenni

Erről a témáról részletesen írtam az üzemanyagról és fogyasztásról szóló cikkemben, így javaslom azt átolvasásra. Röviden: az autó fenntartása ma már luxus. Az üzemanyagárak nagyon magasak lettek, az autó éves fenntartása (biztosítások, meghibásodások stb.) szintén horribilis össze tud lenni.

Igyekezz több közlekedési lehetőséget keresni, s azokat rugalmasan használni attól függően, hogy mire van éppen szükséged:

  • Elugrani a közeli boltba? Gyaloglás
  • Este szórakozni menni? Tömegközlekedés – így egy-két sört is ihatsz
  • Napközben, dugóban gyorsan haladni? Kerékpár
  • Szállítani valami nehezet? Autó – de igyekezz csúcsidőn kívül

19. Űzz ingyenes vagy olcsó hobbikat

Vannak jelenleg drága hobbijaid? Igyekezz olyanokat űzni, amelyek ingyenesek vagy olcsók: a természetben kirándulás például nem csak a lelkednek ad feltöltődést, hanem a pénztárcádat is kíméli.

Ha sokat nézel filmeket, egy-egy streaming szolgáltató olcsóbb lehet a mozizásnál, ha pedig általában szórakoznál, a társasjátékozás, kártyázás is kevesebbe kerül hosszú távon.

Személyes spórolási tipp: mi a barátnőmmel a főzést mindig közösen csináljuk, így egy kötelező rosszt egészen szórakoztatóvá tettünk, programot csináltunk belőle úgy, hogy így sokat spórolunk az éttermezésen is.

20. Hagyj fel az egészségkárosító függőségekkel, szokásokkal

Szerintem tudod, miről beszélek. Alkohol, dohányzás, szerencsejáték, édességek, nassolás, gyorséttermek. Ezek mindegyike rosszat tesz egészségednek, és nem mellékesen a pénztárcádnak is. A leszokásban sajnos segíteni nem tudok, de nagyon sok sikert kívánok!

Spórolási tippek: megtakarítások

Ha ügyesen csinálod a fentieket, lassan növekedni fog az az összeg, amit nem költesz el a hónap során, így el tudsz kezdeni gondolkodni a megtakarításokon. Nézzük át most ezeket!

21. Magadnak fizess először

“Remek spórolási tipp, köszönöm … egyáltalán nem értem, hogy mit jelent.” Elmagyarázom. A logika nagyon egyszerű: amikor magadnak fizetsz, igazából a későbbi énednek teszel félre. Azaz megtakarítasz abból a célból, hogy néhány év múlva könnyebb legyen. Erről már beszéltünk feljebb. Hogyan is tudod ezt megtenni?

Ha már van költségvetésed, nagyjából tudod, mennyi pénzt költesz egy hónapban. Ebből ki tudod számolni, hogy havonta mennyi pénzt tudsz félrerakni (optimális esetben legalább 20%-ot). Ezt a pénzt már a hónap elején tedd félre, hogy véletlenül se költsd el másra. Előbb képezz vésztartalékot, majd kezdj el befektetni. Olvasd el a “Mibe fektessem a pénzem?” cikkemet, hogy tájékozódj a lehetőségekről.

22 Legyen megtakarításod

Ha követted a cikkben leírtakat, akkor havonta már rendszeresen tudsz félrerakni, amiből megtakarítást tudsz képezni. Ezt a kifejezést a Money Marathonnál a vésztartalékra használjuk, azaz arra az összegre, amelyhez váratlan esemény esetén nyúlsz. Ha elromlik a hűtő, ebből a pénzből tudsz újat venni. Ha nincsen elég pénzed a drágább hotelre a nyaraláson, akkor ebből a pénzből ki tudod egészíteni. Jaj, dehogyis egészíted ki! A vésztartalékot csak váratlan esetekre használd, és utána azonnal töltsd vissza!

23. Ha már van 3-6 vésztartalékod, kezdj el befektetni

A legtöbben, személyes pénzügyi szakértők a 3-6 havi kiadásoknak megfelelő összeget szoktunk megfelelőnek tartani vésztartaléknak. Ha kevesebb saját tulajdonú, drága tárgyad van (pl. autó, lakás), akkor 3 havi elég lehet, ha több, akkor inkább 6 havi.

Amint ezzel megvagy, elkezdhetsz hosszabb távon gondolkozni, és befektetni! A cikk célja a spórolási tippek bemutatása volt, befektetésekről olvashatsz a Mibe fektessem a pénzem, a Részvény vásárlása, a Kriptovaluta vásárlás és az Infláció jelentése című cikkeimben.

Spórolási tippek: összegzés

A cikk célja az volt, hogy a kilátástalanság állapotából eljuttasson Téged a “most már nagyjából értem” állapotába. Megtanultad, hogyan tudsz elkezdeni spórolni, kaptál sok-sok spórolási tippet, végül megmutattam, miként tudsz vésztartalékot kiépíteni.

Ha szeretnéd tovább fejleszteni a személyes pénzügyeidet, végezd el valamelyik személyre szabott kurzusom: tanulók, fiatal munkavállalók és friss házasok.

Tetszett ez a blogbejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!
Scroll to Top