mibe fektessem a pénzem 2023

Mibe fektessem a pénzem? Útmutató 2023-ra

Sok évtizede nem látott infláció van jelenleg Magyarországon. Az áremelkedés mértéke sok embert sarkallhat arra, hogy átgondolja, mit csináljon a pénzével a romlás elkerüléséért. Ebben a cikkben választ adok a kérdésre, amit magam is sokszor megkapok: mibe fektessem a pénzem 2024-ben?

A cikk nem tekinthető befektetési vagy pénzügyi tanácsadásnak.

Tartalomjegyzék

Kezdjük az alapoknál: mi a különbség befektetés és megtakarítás között?

Mielőtt az összes pénzed befektetnéd, gyorsan ismerkedjünk meg egy fogalommal: megtakarítás. A megtakarítás a vagyonod el nem költött része, amit vagy valamilyen célból raksz félre (például nyaralás, felújítás esetleg autóvásárlás), vagy folyamatosan képzed, hogy egy váratlan helyzetben felkészült lehess. A szakértők jellemzően 3-6 hónapnyi kiadással megegyező megtakarítást javasolnak tartani. Ez a pénz nincs befektetve, jellemzően bankszámlán vagy a párna alatt várja, hogy elköltsd.

Befektetésre a megtakarítás után érdemes gondolni, mivel jellemzően a befektetések nem rövid-, hanem hosszú távra szólnak. Ezért csak a megtakarításodon felüli összeg befektetésén gondolkozz. A megtakarítással ellentétben befektetés esetén elvárás, hogy a befektetett összeg dolgozzon, azaz hozamot vagy bevételt generáljon. Ilyen lehet például egy állampapír után kapott kamatok, részvénytulajdonlás miatti osztalék vagy a korábban megvásárolt és kiadott lakás után járó albérleti díj.

Mi alapján döntsem el, mibe fektessem a pénzem?

Ez egy összetett kérdés, de alapvetően 4 fő tényező mentén döntsd el, mibe fektesd a pénzed.

Kockázatvállalási hajlandóság

Ez egy kicsit nehezen megfogható. A kockázatvállalási hajlandóságra úgy gondolj, hogy miként éreznél, ha a teljes összeget elveszítenéd. Ha ekkor nagyon-nagyon szomorú lennél, akkor valószínűleg alacsony, ha viszont csak egy vállrándítással túl lennél az eseményen, akkor magas a kockázatvállalási hajlandóságod.

Mondhatni, hogy előbbi esetben kockázatkerülő vagy, tehát igyekszel olyan befektetési lehetőségeket keresni, amelyek “biztosak”, míg utóbbi esetben YOLO (you only live once – azaz csak egyszer élünk) üzemmódba kapcsolsz, és a teljes összeget felraknád a ruletten a 17-esre. Ha nem tudod, hogyan viselkednél, gondold végig, hasonló esetben miként reagáltál: vesztettél már pénzt fogadáson? Vagy vesztettél már bármilyen fogadást? Milyen érzéseket váltott ki belőled?

Időtáv

A 4 tényező közül ez könnyebben megállapítható. Mikor szeretnéd felhasználni a befektetett összeget? Ehhez gondold végig, milyen nagyobb esemény várható az életedben, s nagyjából mikor fog megtörténni. Ilyen lehet például lakás- vagy házvásárlás, gyermekvállalás vagy akár a nyugdíj.

Ha tudod, mikor számíthatsz az eseményre, amikor nagyobb tőkére lesz szükséged, könnyen meg tudod határozni az időtávot. Azt ne feledd azért, hogy a befektetések akkor kapnak szuperképességeket, ha hosszú ideig nem nyúlsz a befektetett összeghez. Ha gondolod, próbáld ki a kamatos kamat kalkulátoromat, hogy lásd, mit is jelent ez a szupererő.

Elvárt hozam

Talán a legnehezebben meghatározható a felsoroltak közül. Gondolhatod egyből: hát, mi a maximum hozam? Az kell nekem. Erre mondanám, hogy a ruletten akár 35-szörös (tehát 3500%) hozamot is el tudsz érni, ráadásul nagyon rövid távon, viszont annak a kockázata, hogy minden pénzed elveszted, 97%.

Komolyra fordítva a szót: a legegyszerűbben az lehet a célod, hogy az aktuális inflációnál jobb hozamot érj el. Az infláció jelentése cikkemben írtam erről hosszabban, de röviden: minden befektető első számú célja az inflációt meghaladó hozam elérése, hiszen így tudja növelni a reálvagyonát. Ha megnézed a következő időszak inflációs várakozásait, lehet egy jó képed arról, hogy milyen hozam az, ami megfelelő számodra.

Befektetésre szánt összeg

A befektetési döntésedet befolyásolni fogja a befektethető összeg is. Amennyiben nincsen sokmillió forintod, néhány befektetési lehetőség sajnos egyből nem megoldható, ilyen például a lakásvásárlás. Vannak olyan befektetések is, amelyek kisebb és nagyobb összeggel is megvalósíthatók: állampapírokat jellemzően már 1 vagy 1 000 forintért is lehet venni (a határ a csillagos ég), ahogy a részvények is sokszor néhány forinton vagy dolláron, eurón indulnak. A példa kedvéért 2022. november végén egy OTP részvény ~10 000 forintba, egy Alphabet (Google) részvény ~100 dollárba került.

A befektetési összegnél figyelembe kell venni azt is, hogy érdemes portfóliót építeni, s nem csak egy dolgot vásárolni. Például ha van 100 000 forintod befektetésre, akkor nem a legcélszerűbb venni belőle 1 db Microsoft részvényt, mivel ha bármi történik a Microstofttal, a teljes összeget elveszítheted. Ezt a tevékenységet hívjuk diverzifikálásnak, később lesz róla szó részletesebben.

Mi a legrosszabb, amit tehetek?

Ez könnyű: ha nem teszel semmit, és hagyod, hogy a megtakarításodon felüli összeg a bankszámládon vagy készpénzben otthon szépen lassan (vagy 2022-ben egészen gyorsan) elértéktelenedjen. Ennél bármi jobb, ami legalább minimális hozamot biztosít. Hogy a legismertebb és legegyszerűbb példát hozzam: állampapír vásárlása ma már szinte teljesen online elvégezhető, kockázata szinte csak a lehetséges államcsőd.

Milyen befektetési lehetőségek vannak?

2023-ban szerencsére már rengeteg befektetési lehetőség közül tudsz választani, többek között a passzív jövedelem ötleteimből. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttem neked a legismertebbeket a fenti 4 tényező mentén. Ne feledd: mielőtt befektetési döntést hozol, mindig végezd el előtte a szükséges kutatómunkát, elemzést.

A legtöbben az ismerősünk, barátunk által javasolt befektetési lehetőséget választjuk, holott sok kutatás és szakértő bizonyítja, hogy ez nem egy hozamokkal kikövezett út. Természetesen érdemes és hasznos erről beszélgetni ismerősökkel, azonban csak az ő tanácsukra ne hozz döntést: nézz utána, értsd meg, tegyél fel kérdéseket. Hisz ahogy feljebb is láttuk: 4 fő tényezőből ha egy is különbözik (különösen a kockázatvállalási hajlandóság), már nem valószínű, hogy jó tipp lesz, amit hallottál.

De akkor a lista:

MegnevezésKockázatIdőtávHozamTőkeigény
Ingatlan vásárlás és
ingatlan bérbeadás
⚠️⚠️⏰⏰⏰⏰⏰💰💰💵💵💵💵💵
Részvény vásárlása⚠️⚠️⚠️⚠️⏰⏰⏰💰💰💰💰💵💵
ETF-ek vásárlása⚠️⚠️⏰⏰⏰💰💰💵💵
Ingatlan befektetési alap⚠️⚠️⚠️⏰⏰⏰💰💰💵💵
Befektetési alap⚠️⚠️⚠️⏰⏰⏰💰💰💰💵💵
Állampapír vásárlása⚠️⏰⏰⏰💰💰💵
Kripto valuta vásárlás⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⏰⏰💰💰💰💰💰💵

Ingatlan vásárlás és ingatlan bérbeadás

Amikor ingatlanról beszélünk, ne csak a lakásra, házra és telekre gondolj: ingatlannak számít egy garázs, egy parkolóhely vagy egy tároló is. A saját lehetőségeid mentén nézz utána az alternatíváknak. Egy jól megválasztott ingatlan megvásárlása és bérbeadása éves szinten 4-9,5% hozamot képes biztosítani az ingatlan árához viszonyítva.

Részvény vásárlása

A részvény tulajdonjogot és egyéb jogokat megtestesítő értékpapír. Egyszerűen fogalmazva, ha megveszed egy cég részvényét, annak tulajdonosa leszel, így többek között osztalékra vagy jogosult. Hasonlóan az ingatlanhoz, a részvények ára is folyamatosan mozog, viszont jobban, mint az ingatlanoké (ezért kockázatosabb is), így az osztalékon kívül árfolyamnyereséged is származhat ebből a befektetésből. Ha jobban érdekel a téma, olvasd el a keződknek szóló, a részvény vásárlása című cikkem.

ETF-ek vásárlása

Ha a részvény ismerősen hangzott, találkozhattál az ETF kifejezéssel is. Az ETF az angol Exchange Traded Fund rövidítése, magyarul tőzsdén kereskedett befektetési alapnak hívhatjuk. Az ETF-ek részvénypiaci iparágakat, szektorokat, határidős piaci termékeket, indexeket követnek le. A követés során az alapkezelő ténylegesen megveszi a befektetők pénzén a mögöttes terméket.

Ez röviden azt jelenti, hogy amikor veszel egy részvény ETF-et, nem csak egy cég, hanem sok-sok cég tulajdonosa leszel. Például ha megveszel egy S&P 500 ETF-et (ami gyakorlatilag az 500 legnagyobb USA céget jelenti), mind az 500 vállalatból lesz egy kis részed. Az ETF-ek remek beugrók a befektetések világába a magas fokú diverzifikáltság miatt.

Ingatlan befektetési alap

Az ingatlan befektetési alap vásárlásakor nem egy ház vagy lakás tulajdonosa leszel, hanem az ingatlan befektetési alapon keresztül sok házé, irodaházé, esetleg plázáé. Az alapok az ingatlanon kívül kötvényeket és akár részvényeket is tarthatnak, érdemes a kiszemeltnek jobban utánaolvasni.

Befektetési alap vásárlása

A befektetési alapok hasonlók az ingatlan befektetési alaphoz azzal a különbséggel, hogy a fő befektetést nem az ingatlan jelenti, hanem gyakorlatilag szinte bármi más: részvények, kötvények, nemesfémek, árucikkek.

Megkülönböztetünk nyílt és zárt végű befektetési alapot: előbbihez bármikor csatlakozhatsz, utóbbinál csak a kezdetekkor. Hasonlóan, előbbi esetén bármikor visszakérheted a pénzed, utóbbi esetén nem az alaptól kapod vissza, hanem értékesítheted azt a tőzsdén.

Befektetési alap esetén szakemberek kezelik pénzed, azonban ennek ára van: a kezelt pénzed után valamilyen díjat kell fizetned, ez az alaptól függ, 1-3%-ról beszélhetünk.

Állampapír vásárlása

A kötvények a részvényekkel ellentétben nem tulajdonviszonyt, hanem hitelviszonyt testesítenek meg a kibocsátó és a befektető között. Te, aki megvásárolhatod a kötvényt gyakorlatilag hitelt biztosítasz a kötvény kibocsátójának.

A legismertebb kötvények közé tartoznak az állampapírok. Állampapír vásárlásával gyakorlatilag hitelt adsz az államnak. Mivel az állam a saját devizájából gyakorlatilag bármennyit nyomtathat (ebből is lesz egyébként az infláció), ezért szinte bizonyos lehetsz benne, hogy visszakapod a pénzed – kivéve persze államcsőd esetén. A rendszerváltás óta egyébként nem volt államcsőd, korábban is főleg háborús konfliktus alatt vagy után (napóleoni háborúk és első, második világháború).

Kriptovaluta vásárlás

A legújabb és legkockázatosabb az összes közül. A kriptovaluták célja a hagyományos pénzügyi rendszer, ezzel az úgynevezett fiat pénz leváltása digitális pénzre, amelyet nem egy központi szereplő (jellemzően a jegybank) felügyel és kontrollál, hanem decentralizált módon mindenki részt vesz ebben. Ezt a decentralizáltságot az elosztott főkönyvekkel, valamint a blokklánccal érik el. Ha jobban érdekel a téma, javaslom a kriptovaluta vásárlás cikkemet.

Mibe fektessem a pénzem 2024-ben kezdőként?

Kezdő befektetőként javaslom, hogy alacsonyabb kockázatú eszközöket keress, főleg addig, amíg tanulod ezt a területet. Sose fektess be úgy pénzt, hogy nem értesz az adott instrumentumhoz.

Ha a hírekből hallasz valami szuper befektetési lehetőséget, nagyon valószínű, hogy már túl késő: akik előbb megismerkedtek vele, vagy már régebb óta foglalkoznak befektetésekkel, már az eladáson törik a fejüket, így ha a csúcson szállsz be, sok pénzt veszíthetsz. Sajnos sok ilyen történhetett néhány részvénnyel, de nagyon jellemző példa a kriptovaluták néhány hónapos fellendülése is.

Kezdőként szuper befektetés lehet az állampapír az alacsony kockázat és szinte garantált hozam miatt, ahogy a nagy cégeket követő ETF-ek is remekül működhetnek a relatív alacsony kockázat és alacsony volatilitás (ármozgás) miatt. A befektetési alapok kiválasztása szintén jó megoldás lehet, hiszen ekkor befektetési szakértők kezelik a pénzedet.

Mibe fektessem a pénzem magas infláció esetén?

Amennyiben van elég megtakarításod (3-6 hónap legalább), mindenképpen fektesd be valamilyen eszközbe, főleg magas infláció idején. Jellemzően a magas infláció egyéb gazdasági nehézségeket is hoz magával: alapkamat emelése, munkanélküliség, recesszió. Természetesen nem törvényszerű ezek bekövetkezése, de az esély rá megnövekszik. Anélkül, hogy közgazdasági disszertációvá váljon ez a cikk, a legjobb, ha olyan befektetési lehetőséget keresel, amely inflációnál magasabb hozamot biztosít.

2022 őszén vezették be a legújabb állampapírt, a Prémium Magyar Állampapírt, ami középtávon infláció feletti hozamot biztosít, alacsony kockázattal. A részvények felé kitekintve, a baljósló gazdasági események hatására sok részvény alulértékelt lehet, azaz az ára nem tükrözi a valódi értékét. Érdemes megvizsgálni ezeket vagy egyesével, és így nagyon jó lehetőségeket keresni, vagy egy ETF-en keresztül egy egész iparágba, egy ország legnagyobb cégeibe fektetni. Ezen túl az ingatlanpiacon is lehetnek érdekességek: a válságok alatt sokan adják el lakásukat, házukat, s költöznek kisebb ingatlanba, ami remek lehetőséget ad egy-egy jó vételre.

Minden időpontban egy a cél a befektetéseket tekintve: olcsó eszközök vásárlása, amelyek a későbbiekben vagy nagyobb összegért lesznek eladhatók, és / vagy rendszeres bevételt generálnak (pl. osztalék vagy albérleti díj).

Egy nagyobb összeg került hozzám, mibe fektessem?

Ha kezdő befektető vagy, akkor javaslom azt a bekezdést újraolvasni. Azt szoktam mondani, hogy a befektetés a százalékok játéka: ha megtanulsz jól befektetni 100 000 forintot, akkor ugyanazt kell csinálnod akkor is, ha 100 millió forintról van szó. Néhány javaslatom:

  • portfólióban gondolkozz, ne akard az egész összeget egy eszközbe fektetni;
  • keress magas hozammal rendelkező, kockázatosabb eszközöket és alacsony hozamú, alacsony kockázattal rendelkezőket;
  • legyenek olyanok a portfólióban, amelyek rendszeres bevételt generálnak neked (pl. osztalék, kamatok vagy bérleti díj), és olyanok is, amelyektől nagy árfolyamnövekedést vársz – a megfelelő arány a kockázatvállalási hajlandóságodtól függ;
  • nézz nagyon jól utána a befektetéseknek, mielőtt megteszed őket, főleg a kockázatosak esetén.

Ha nem vagy biztos abban, amit csinálsz, kérd szakember segítségét. Hidd el, sokkal jobban fog fájni, ha elveszíted az összeg egy nagyobb részét, mintha előzetesen kifizetsz néhány tíz- vagy százezer forintot egy szakértő tanácsáért.

Mibe fektessem a pénzem 2023-ban, ha rendszeresen akarok félretenni?

Szuper irány! A legjobban úgy tudod növelni a vagyonod, ha kialakítasz egy rendszert, aminek során rendszeresen, lehetőleg havonta félreteszed a bevételed egy részét, s azt be is fekteted.

Szerencsére szinte mindegyik befektetési lehetőségnél tudsz rövid idő alatt, alacsony költségen vásárolni. Érdemes olyan brókert, tőzsdét választanod, ahol az ehhez kapcsolódó díjak alacsonyak. Állampapír esetén a Magyar Államkincstáron keresztül díjmentesen tudsz számlát nyitni, vásárolni (és egyébként egész szuper a felület).

Mikor kezdjem el befektetni a pénzem?

Ha tudod, akár holnap. De az első lépést mindenképpen tedd meg minél előbb: számlanyitás általában nem jár semmilyen kötelezettséggel vagy díjjal egy brókernél vagy tőzsdénél sem.

A legszerencsésebb, ha befektetés előtt tájékozódsz a személyes pénzügyek témában. Ha gyorsan szeretnél mindent megtudni, javaslom a tanulóknak, fiatal munkavállalóknak vagy a friss házasoknak szóló online kurzusaim egyikét.

Tetszett ez a blogbejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!
Scroll to Top