recesszió jelentése

Recesszió jelentése 2023 – mi a recesszió, és hogyan profitálj belőle

Szerencsére az utóbbi évtizedben elszoktunk attól, hogy tudjuk, mi a recesszió jelentése, hiszen a 2008-as válságot követően általános gazdasági növekedés volt jellemző. Sajnos a COVID járvány miatti erőteljes pénznyomtatás, a politikai ellentétek és háború megnehezíti az életünket. Ha szeretnél felkészült lenni, ismerd meg a recessziót, és tudd meg, hogyan tudsz akár profitálni belőle!

Tartalomjegyzék

Mi a recesszió jelentése?

Az Egyesült Államok beli The National Bureau of Economic Research (NBER), magyarul a Nemzeti Gazdaságkutatási Iroda úgy határozza meg a recesszió jelentését, mint a gazdasági tevékenység jelentős visszaesése, amely az egész gazdaságra kiterjed, és néhány hónapnál tovább tart.

Ezt a csökkentést 5 fő mutatóval mérik:

  • bruttó hazai termék (GDP) változása
  • reáljövedelem
  • ipari termelés
  • foglalkoztatottság (munkanélküliség)
  • kiskereskedelem

A közgazdász szakemberek között elterjedt nézet, hogy recesszió akkor van, ha két egymást követő negyedévben (tehát egy félévben) a gazdasági növekedés negatív. Igen, a közgazdászok annyira pozitívak, hogy nem gazdasági csökkenésről beszélni, hanem negatív gazdasági növekedésről.

Azonban fontos tudnod, hogy nem egy általánosan elfogadott elv alapján jelentik be a recessziót, hanem ezt a korábban említett NBER teszi meg. Érdekes volt, amikor nyár közepén az USA-ban bekövetkezett a fenti: két egymást követő negyedévben is negatív volt a gazdasági növekedés. Azonban az NBER nem deklarált recessziót, mivel a többi mutató megfelelően teljesített: az amerikai gazdasági teljesítménye nem esett vissza. Végül csak technikai recesszióról beszélhettünk.

A fentiekből talán már el is csodálkoztál: mi értelme van utólagosan recessziót hirdetni? Hiszen ilyenkor azt látjuk csak, hogy az utóbbi hónapokban gazdasági csökkenés volt. Ekkor már rendszerint érzékeltük a problémákat: a pénzpiacok csökkennek, medvepiac kezdődhet. Mivel a tőzsdék a jövőt árazzák, így ők jellemzően már a recesszió bejelentése előtt eladtak, amitől a részvény árfolyamok csökkentek. Mindezt tették azért, mert úgy gondolták, a nehezebb gazdasági helyzetben az általuk vásárolt vállalatok nem fognak jól teljesíteni, amitől kevésbé értékesek lesznek a papírok a következő években.

A recesszió bejelentése így sokszor akár már a fordulópontot is jelentheti, de persze legtöbbször ilyenkor további esésre, csökkenésre számíthatunk. A bejelentés általában a közgazdászoknak nem újdonság, talán a többi állampolgár számára fontos információ: figyeljen oda a költéseire, képezzen vésztartalékot (ironikus módon ettől még erőteljesebb lesz a recesszió hatása, mivel csökken a fogyasztás).

Most már értem, mi a recesszió jelentése, de mi okozza?

A recessziót jellemzően valamilyen gazdasági egyensúly hiánya okozza. Ezt előidézheti háború, politikai döntések vagy bármilyen sokk a gazdaságban, amire nincsen felkészülve.

A legutóbbi recesszió a 2008. évi válság volt, amelyet azóta már pénzügyi válságnak is hívunk. Akkor az USA-ból indult ki a válság. Röviden, hogy mi is történt: a bankok abban voltak érdekeltek, hogy a lehető legtöbb jelzáloghitelt adják ki, így kevésbé néztek utána a hitelt igénylők múltjának (sok esetben egyáltalán nem), fizetőképességének. Emiatt rengeteg rossz hitel jött létre a piacon, amit sajnos úgy oldottak meg, hogy bonyolult pénzügyi termékeket hoztak létre.

Természetesen eljött a pillanat, amikor összedőlt a dominó: az emberek nem tudták fizetni a hitelüket, a tőzsdék, pénzpiacok pánikba estek, ami több nagy amerikai bank csődjéhez vezetett. Más bankokat az amerikai állami mentőcsomag mentett ki, hogy ne legyen még nagyobb baj. Ha jobban érdekel ez a téma, ajánlom a The Big Short (A nagy dobás) című filmet, remek színészekkel, közérthetően mutatja be az eseményeket.

Hírhedt még a nagy gazdasági világválság is, ami közvetetten okozta a II. világháború kitörését is, vagy az 1973-as olajválság, ami pedig (többek között) a kommunista diktatúrák hosszú távú eladósodását okozta.

Recesszió 2023 - valóság lehet?

A mostani nehéz helyzet több rétű, Magyarországon elsősorban két fő oka van: az elszabaduló infláció, valamint a szomszédos Ukrajnában zajló háború. Előbbit a COVID járvány előzte meg, amiből úgy próbált sok ország kormány kilábalni, hogy sok pénzt engedett a gazdaságra (pénznyomtatás, pénzügyi stimulusok, Magyarországon pl. a 2022-es év eleji egyszeri szja visszatérítés). A hirtelen nagy kereslet nem járt együtt a kínálat bővülésével (amit ráadásul gyártási és ellátási nehézségek is súlyosbítottak), így az árak megemelkedtek – természetesen egy ilyen esemény nem ilyen egyszerű, de jelen cikk megértéséhez elegendő információ. Sajnos a háborús helyzet magával hozta az energiahordozók árának emelkedését, amely mind a lakosságot, mind a vállalatokat nehéz helyzetbe hozta.

Egyelőre nem látjuk 2022 legvégén, hogy pontosan hova fut ki ez a nehéz helyzet, de a legtöbb szakértő nehéz 2023-as évet jósol. Ha fel akarsz készülni erre, esetleg profitálni is, javaslom a tanulóknak, fiatal munkavállalóknak vagy a friss házasoknak szóló online kurzusomat.

A recesszió jelentése így már világos - de mi az ellentéte?

Hogy a sok nehézség és válság után pozitívabb vizekre evezzünk, vizsgáljuk meg, mi a recesszió ellentéte! Természetesen erre is van egy szép idegen szavunk, a konjunktúra személyében, amelynek jelentése gazdasági fellendülés.

A gazdasági növekedés általában együtt jár a bruttó hazai termék (GDP) bővülésével is, azonban a feljebb említett mutatók közül optimális esetben mindegyik javul: a munkanélküliségi ráta csökken (így a foglalkoztatás nő), a reáljövedelem nő, a bérek növekednek.

Gondolj vissza a 2010-es évek második felére! Az infláció szót csak akkor hallottad, ha tényleg érdekelt a téma (ekkoriban 2-3% körül volt), folyamatosan nőtt az átlagbér (remélhetőleg a te fizetésed is), rengeteg olcsó pénz (hitel) volt a piacon, ami magával hozta például az ingatlanok áremelkedését is. Nagyjából így képzeld el a konjunktúrát.

Hogyan védekezzek a recesszió hatásai ellen?

A személyes pénzügyek minden területére hatással lehet egy recesszió, így menjünk végig ezeken. A lentieken kívül érdemes követni olyan aranyszabályokat, amelyek segítenek a mindennapi döntések meghozásában: például ne költs többet a bevételeidnél, vagy hogy képezz vésztartalékot.

Bevételek

Gazdasági csökkenés alatt a bevételeid csökkenhetnek, így kevesebb pénzből tudsz gazdálkodni. Ennek oka lehet fizetéscsökkentés, esetleg a munkahely elvesztése. Ha nem alkalmazott vagy, akkor pedig érdemes átgondolnod, a terméked, szolgáltatásod egy recesszió során mennyire lesz kelendő.

Kiadások

A bevételek csökkenésére a kiadásaid csökkentésével tudsz reagálni. Tervezz előre: ha rosszul alakulnak a dolgok, milyen kiadásodon tudsz faragni? Miből tudsz esetleg lejjebb adni? A legjobb, ha úgy mész bele egy nehezebb helyzetbe (meg úgy általában is ez a legszerencsésebb, ha a célod a pénzügyi szabadság elérése passzív jövedelem segítségével), hogy a fix, havi kiadásaid alacsonyak. Rendszerint ide tartozik a lakhatás, közlekedés, étkezés, egészségügyi kiadások stb. A változó, nem rendszeres kiadásaidat általában könnyen meg tudod vágni: szórakozás, sportolás, utazás. További javaslatokért olvasd el a 23 leghatékonyabb spórolási tippről szóló cikkemet.

Megtakarítások, vésztartalék

A mibe fektessem a pénzem blogbejegyzésem során kifejtettem, mi a különbség megtakarítás és befektetés között. A lényeg, hogy előbbihez bármikor hozzá tudj nyúlni, így egyfajta vésztartalékot tudj magadnak képezni. A legszerencsésebb, ha legalább 3-6 havi félretett pénzed van, amit fel tudsz használni váratlan helyzetben, például egy recessziós időszak során.

Befektetések

Diverzifikálás, diverzifikálás, diverzifikálás. Leírni egymás után háromszor majdnem olyan nehéz, mint valójában csinálni. Ne feledd: ha csak egy-kettő befektetéssel rendelkezel (pl. egy innovatív, növekedési részvénnyel), akkor egy recesszió, válság nagyon erősen tudja érinteni a portfóliódat. Fontos, hogy mind befektetési eszköz (pl. ingatlan, kötvény, részvény), mind eszközön belül (pl. kisebb és nagyobb ingatlan, vállalati kötvény és különböző állampapírok, részvények és ETF-ek) diverzifikálj. Még szerencsésebb, ha több devizában tartod a befektetéseid. Ha pedig még nincsen stop lossod beállítva, gondolkodj el ezen! A legrosszabb, ha a recesszió mélypontján kell eladnod, hogy valamilyen hirtelen kiadásodat finanszírozni tudd.

Biztosítások

A hirtelen nagy kiadások elleni egyik legjobb védekezés, ha biztosítod magad és tulajdonaid. Ha van lakásod, gondolkozz el lakásbiztosításon. Ha nincsen CASCO-d, talán érdemes lehet kötni egyet? A tulajdonodon kívül ne feledd saját magad sem: ha bármi történne veled, akkor is segítsd a szeretteid.

Tetszett ez a blogbejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!
Scroll to Top