pénzügyi tudatosság

A 7 legfontosabb aranyszabály a pénzügyi tudatossághoz

Szeretjük leegyszerűsíteni az életünket. Miért ne tegyünk így a személyes pénzügyeinkkel is? Összegyűjtöttem Neked a 7 legfontosabb személyes pénzügyi aranyszabályt, amiket már holnaptól elkezdhetsz használni.

Tartalomjegyzék

Költs kevesebbet, mint amennyi bevételed van

“Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér” – mondta már nagymamám is. Már ő is tudta, mi az első számú szabály. Mégis nagyon sokan vesznek fel hitelt, kölcsönt olyan termékek és szolgáltatások vásárlására, amit nem engedhetnek meg maguknak. Ilyen például áruhitelre vásárolni a legújabb telefont, tévét, vagy az éves családi nyaralást személyi kölcsönből fizetni. Természetesen vannak kívánatos hitelek, például egy lakáshitel, azonban az áruhitelek többsége a vágyainkat tükrözik, nem a szükségleteinket.

Ha szeretnéd csökkenteni a kiadásaidat, olvasd el a leghatékonyabb spórolási tippekről szóló cikkemet!

Legyen költségvetésed

Az első számú szabályt segíti, ha előre megtervezed, milyen bevételeid és kiadásaid lesznek a következő hónapban – így kisebb eséllyel fogsz kilógni a takaród alól. Ez biztonságot és nyugalmat ad számodra: nem lesznek többé ébren töltött éjszakák és félelem, hogy mi lesz a hó végén.

Ha szeretnél többet megtudni a költségvetésről, annak készítéséről, ismerkedj meg a tanulóknak, fiatal munkavállalóknak vagy a friss házasoknak szóló online kurzusaimmal!

Először magadnak fizess

A mostani gazdasági környezetben sajnos egyre nehezebb egyről a kettőre jutni. Minden drágul, így hónap végére nehéz kigazdálkodni megtakarítást. Fordítsuk meg a gondolkodást!

Már hónap elején rakj félre valamilyen nehezebben hozzáférhető helyre a bevételeid egy részét (pl. egy megtakarítási számlára), így először magadnak fizetsz: a jövőbeli éned nagyon hálás lesz a jelenkori éned mindennapos, apró önfeláldozásának (pl. cukros üdítőt már csak hétvégén fogyasztasz vagy kevesebbszer mész étterembe, gyorsétterembe – ezekért talán a háziorvosod is hálás lesz).

Tudd a különbséget eszköz és kötelezettség között

Kötelezettségnek hívunk minden olyan tárgyat, aminek a megvásárlása további kiadásokkal jár együtt. Ilyen például egy autó vásárlása (kiváltképpen, ha hitelből vesszük – a benzin és üzemanyag fogyasztás kalkulátorral kiszámolhatod, mennyibe is kerül neked havonta az autózás), de akár egy játékkonzol is, amelynek használatáért havidíjat fizetsz.

Az eszköz ezzel szemben nem viszi a pénzt, hanem hozza: megvásárlásával bevételt termelsz magadnak. Maradva az autós példánál: ha az autót nem személyes használatra veszed, hanem bérbeadod, akkor ebből bevételed lesz. Eszköz még szinte minden más befektetés is (kötvény, részvény, ingatlan).

Az idő értékesítése helyett dolgozzon a pénzed

Oké, oké, tudom, a pénznek nincsen keze meg lába, és a billentyűzeten sem tud tíz ujjal, vakon írni. Azonban tud valami ennél is varázslatosabbat: akkor is dolgozik, amikor te alszol! A megtakarításod okos befektetésével folyamatosan nőni fog a vagyonod. Ilyen befektetés lehet kötvény (pl. állampapír) vagy részvény vásárlása, vagy ha összegyűlt egy nagyobb összeg, akár ingatlan vétele és bérbeadása, esetleg egy saját vállalkozás indítása. A cél a minél nagyobb passzív jövedelem kiépítése.

Nincs ingyen ebéd

Tegye fel a kezét, akit még nem keresett meg ismerőse egy kihagyhatatlan ajánlattal: kockázatmentesen duplázhatod meg havonta a befektetett pénzedet! Aztán persze később kiderül, hogy ehhez heti 60 órát kell dolgozni vagy ha befektetsz, 2 hónap után eltűnik minden pénzed. Jegyezd meg jól: a magas hozamok mindig magas kockázattal járnak. Ha bárki tudna ilyen befektetést, nem elmondaná minden ismerősének, hanem minden pénzével beszállna.

Pénzzel nem tudsz boldogságot venni

A végére hagytam azt, amit már egyrészt amúgy is tudtál, másrészt már mindenki is megírt vagy kimondott. Ezért is tettem így, mert ha az első lett volna, el sem jutottál volna eddig. Attól még fontos: ne attól várd a boldogságot, hogy megveheted végre a kinézett izomautót vagy álmaid nyaralóját. Ezektől szerintem nem leszel valójában boldogabb, maximum azt tudod mutatni a világnak, hogy a te életed szuper. Aki nem tud nagy vagyon nélkül boldog lenni, az azzal sem lesz az sajnos.

Pénzért nem lehet boldogságot venni, de ahhoz azért hozzásegít, hogy a legjobb helyeken hajszoljuk.

Ha szeretnél még további szuper aranyszabályokat megismerni, akkor a tanulóknak, fiatal munkavállalóknak vagy a friss házasoknak szóló online kurzusaim neked találtam ki!

Tetszett ez a blogbejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!
Scroll to Top