Benzin és üzemanyag fogyasztás kalkulátor

Benzin és üzemanyag fogyasztás kalkulátor

A rendszeres kiadásaink közé tartozik az utazás, amelynek Magyarországon egyik leggyakoribb formája az autózás. Előfordult már, hogy elgondolkoztál, mennyibe kerül a napi bejárásod? Vagy egy nagyobb utazás, példa a Balatonra vagy a horvát tengerpartra? Ekkor még szerencsésebb, ha a barátokkal közös utazási költséget könnyen szét tudjátok dobni. A benzin és üzemanyag fogyasztás kalkulátor a fentiekben segít neked!

Tartalomjegyzék

Benzin és üzemanyag fogyasztás kalkulátor

Benzin és üzemanyag fogyasztás kalkulátor

7

Nem vagy elégedett a fenti eredménnyel? Túl sokat költesz autózásra? Ha szeretnél többet megtudni arról, hogyan tudod csökkenteni az üzemanyag fogyasztásodat, olvass tovább! Ha pedig általánosan szeretnéd csökkenteni a kiadásaidat, olvasd el az erről szóló cikkeimet!

A benzin és üzemanyag fogyasztás kalkulátor - hogyan használd

A fogyasztás kalkulátor használata egyszerű: a megadott adatok alapján számolja ki 4 értéket: elfogyasztott üzemanyag, üzemanyagköltség összesen, majd az utasok száma alapján út teljes díját és út utasonkénti díját adja meg összesen.

Az üzemanyagköltség összesen megadja, hogy az adott utazás összesen mennyibe került, tehát mekkora összegben fogyott benzin vagy gázolaj, illetve az egyéb díjakat is összegzi.

A benzin és üzemanyag fogyasztás kalkulátor használatához a következő lépéseken kell végigmenned:

  1. Üzemanyag árának megadása, forint / liter alapon
  2. A csúszka segítségével az átlagfogyasztás beállítása (autóból elérhető információ, dízel autók esetén nagyjából 4-7 liter, benzinnél 5-8 liter – nagyban függ a mérettől, időjárási körülményektől)
  3. Megtett út hossza, kilométerben
  4. Egyéb díjak összesen: ennek része lehet az autópálya díj, parkolási díjak
  5. Utasok száma: ahány személy között szeretnéd szétosztani a költségeket

A fogyasztás kalkulátor alapján sokat költök üzemanyagra - hogyan tudom csökkenteni?

Meglepődtél a fenti összegen? Összeszedtem neked 7 tippet, amivel elérhető az üzemanyag fogyasztás csökkentés!

Tankolj jól!

Mind benzin, mind dízel esetén választhatsz az egyszerű és a prémium termék között. Általában a prémium termék hatékonyabb, így lehetséges, hogy kevesebb üzemanyaggal is el tudsz járni. Érdemes megpróbálkozni vele. Bármelyik mellett is döntesz, tankolás előtt hasonlítsd össze a benzinkutak ajánlatait, hogy a legjobban dönthess. Erre remek felület a holtankoljak.hu.

Vezess nyugodtan - a fogyasztás kalkulátor legjobb barátja

Tudom, tudom, végtelen idegesítő, ha valaki nem halad rendesen. Nem is erről van itt szó. Tudsz úgy is normálisan haladni, hogy közben nem őrülnek meg a mögötted haladók: figyelj a megfelelő váltásokra (benzines motornál 2-3000, dízelnél 1500-2500 fordulat a jó tartomány), a hirtelen gyorsítások és fékezések elkerülésére. Ehelyett figyelj a forgalomra: ha pirosra vált a lámpa, ne nyomd tovább a gázt, hanem a motorfék segítségével lassíts. Hasonlóan, amikor várod a zöldet, ne mozgasd előre az autót, hanem sárgánál válts, s indulj kisebb gázfröccsel. Ne babrálj ekkor az autóban, hogy aztán zöldnél taposhass bele tövig a gázba, mert már dudálnak mögötted, hanem élj együtt a forgalommal, és nem túlzó, de dinamikus gyorsítással érd el a kívánt sebességet.

Figyelj a keréknyomásra

Régebbi autók esetén a gyártó megadja a tökéletes guminyomás értékét, újabb autók esetén külön visszajelző szól, ha laposodik a gumi. A lapos kerék nagyobb felületen érintkezik az úttal, emiatt több energiára van szüksége a mozgáshoz. Igen, mivel nem csak pénzügyileg vagy képzett, hanem fizikában is otthon vagy, most azt gondolnád, hogy akkor jól túlfújod az abroncsokat spórolás céljából. Sajnos ez kifejezetten balesetveszélyes, ezért semmiképp nem ajánlom!

Vezess lassan

Pfuuuj, pfuuuj! Tudom, most már hivatalosan is közellenség lettem. Viszont tudj róla, hogy a légellenállás négyzetesen növekszik, tehát autópályán nagy sebességnél minden kilométer per óra sokkal jobb fog fájni a pénztárcádnak. Csak, hogy adjak egy konkrét tippet: 100 kilométer per óra felett minden 10 kilométer per óra sebesség növekedés akár 1 literrel is növelheti a fogyasztást. Tehát 110-es tempó helyett a 130-as akár plusz 2 litert is eredményezhet 100 kilométeren, amitől a fenti fogyasztás kalkulátor is magasabb értéket fog mutatni. Természetesen ez nagyban függ az autó teljesítményétől, méretétől, súlyától stb.

Tartsd karban az autód

A rendszeres szervizelés nem feltétlenül csak kiadás: egy jól beállított motor, megfelelő olajszint nem csak az autó élettartamát növeli, hanem a havi, rendszeres kiadásunkat is csökkenteni tudja.

Állítsd le a motort, ha állsz

Már rövidebb várakozás esetén is érdemes leállítani az autódat, hogy ne fogyasszon feleslegesen, álló helyben üzemanyagot. Sok, modern autónál elérhető a start / stop rendszer, amely automatikussá teszi számodra ezt a folyamatot.

Ne klímázz ... vagy klímázz

Meleg időben bizonyára te is többet használod a klímát, viszont tudd: a klíma akár 1 literrel is növelheti a fogyasztásodat 100 kilométeren, ehelyett lassabb sebességnél az ablak leengedésével is tudsz megfelelő hőmérsékletet elérni az autóban. Figyelj arra azonban, hogy nagy sebességnél már a légellenállás rovására megy a lehúzott ablak, így akkor a klíma használata előnyösebb lehet a lehúzott ablaknál. Vagy persze választhatod azt is, hogy nem hűtesz – ekkor spórolsz, viszont kicsit aggódnék érted, nehogy rosszul legyél, s balesetet szenvedj, vagy csak nagyon izzadtan érkezz meg oda, ahova tartottál.

A fogyasztás kalkulátor alapján így sem fogok kijönni … tudok máshogy is spórolni az utazáson?

Persze! A fentieken túl a legjobb, ha nem ülsz autóba, és olcsóbb közlekedést választasz! Összegyűjtöttem neked, hogy milyen alternatíváid vannak egy konkrét eseten keresztül.

Ádám példája a benzinárstopot követően

Szóval ismerkedj meg Ádámmal, aki az árstop végét követően rátalált a benzin és üzemanyag fogyasztás kalkulátorra, és most új lehetőségeket néz a munkába járásához. Ádám Budapesttől 20 kilométerre, Gödön lakik, mindennap autóval jár(t) be a munkahelyére, ami Budapesten van. Ádám a benzinárstop eltörlését követően 650 forintért tankol, és egy átlagos, 6 liter fogyasztású autója van.

Közlekedési formaHavi költségUtazási idő (becslés)
Autózás32 760 Ft70-90 perc
Tömegközelekedés:
távolsági bérlet és BKV
23 700 Ft120 perc
Tömegközelekedés:
csak távolsági bérlet
14 200 Ft120 perc
Tömegközelekedés:
távolsági bérlet és BUBI
14 700 Ft110 perc
Elektromos roller2 940 Ft100 perc
Kerékpározás0 Ft110 perc

A fenti táblázat alapján jól látszik, hogy a legdrágább közlekedési alternatíva egyértelműen az autózás Ádám számára. A tömegközlekedés esetén fontos kiemelnem, hogy a teljes árú bérlettel számoltam, nem kalkuláltam a munkába járás támogatásával. A 39/2010. (II. 26.) Korm. rendelet részletezi, hogy ki és miként támogatható. Amennyiben valaki jogosult erre, akkor a végösszeg 12 200 forinttal csökken a tömegközlekedés esetén, ami így akár havi szinten akár 2-3000 forintra is mérsékelhető. Természetesen autós munkába járás esetén is van költségtérítés (jellemzően 9 Ft / km), azonban ez összeg szerűen alacsonyabb annál, mintha valaki tömegközlekedést venne igénybe (12 200 forint támogatás tömegközlekedés és 7 560 Ft autózás esetén), ráadásul nem is jár minden esetben.

Az elektromos rollernél lényegesen alacsonyabb összeggel számolhatunk, ami a rendszeres újratöltést tartalmazza. Kerékpár esetén erre sincsen szükség: gyakorlatilag ingyenesen járhatunk munkába.

Akkor most mivel járjak?

A fentieken túl még számos lehetőséged van közlekedni, ami adott esetben olcsóbb lehet az autózásnál: egyre többen adják el az autójukat, s használnak szükség esetén car sharing (autómegosztás) szolgáltatást a városon belül; a kerékpárok és rollerek, egyéb elektromos eszközök is egyre elterjedtebbek.

Nyugati példák azt mutatják, hogy a legjobb, ha minden utazáshoz a legmegfelelőbb közlekedést választjuk: bevásárolni és kisebb-nagyobb utazásra autó lehet megfelelő; belvárosi közlekedésre a mikromobilitás vagy a tömegközlekedés lehet a válasz; esti szórakozásra tömegközlekedés vagy car sharing lehet a segítségünkre. Mielőtt autóba ülsz, gondold végig, van-e olcsóbb, és nem sokkal kényelmetlenebb megoldás az utazásodra. Ha nem vagy biztos az árakban, használd bátran a benzin és üzemanyag fogyasztás kalkulátort fentről!

Már tudom, hogyan csökkentsem a fogyasztásom, de van más tipped a spórolásra ezekben a nehéz időkben?

Persze!

Először is javaslom, hogy olvasd el a 23 leghatékonyabb spórolási tippemet, majd ismerkedj meg a 7 legfontosabb pénzügyi aranyszabállyal, továbbá kezdj el megtakarítást kiépíteni. Ezt követően akár elgondolkozhatsz azon is, hogy mibe fektesd a pénzed. Ha egyelőre nem tudod, mivel kezdj, itt megtalálod minden blog cikkem a témában.

Hogyha viszont az a fajta vagy, aki jobban szereti, ha segítik és vezetik a megfelelő irányba, jó szívvel ajánlom neked a tanulóknak, fiatal munkavállalóknak és a friss házasoknak szóló online kurzusaimat.

Tetszett ez a blogbejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!
Scroll to Top