részvény vásárlása

Részvény vásárlása – hogyan vásárolj, részvényárfolyam és minden, amit tudnod kell

Valószínűleg már hallottál arról, hogy részvények vásárlása megtérülő befektetés. Ezt követően bizonyára felmerült benned a kérdés: de hogyan tudok én ebből pénzt keresni? Milyen lépéseken kell végigmennem? A részvény vásárlása útmutatóm célja bemutatni neked, mi a részvény jelentése, mik az előnyei-hátrányai, és persze hogyan tudsz részvényt vásárolni – lépésről lépésre.

A cikk nem tekinthető befektetési vagy pénzügyi tanácsadásnak.

Tartalomjegyzék

Mi a részvény jelentése?

A részvény tulajdonjogot és egyéb jogokat megtestesítő értékpapír. Amikor részvényt vásárolsz, tulajdonosa leszel az adott cégnek. Hogy mit is jelent ez? Sajnos nem azt, hogy ha túlvagy az otp részvény vásárláson, akkor besétálsz az irodába, s elkezdhetsz parancsolgatni az ott dolgozóknak. Azonban együtt jár 3 legfőbb joggal, amivel anélkül tudsz passzív jövedelem forrást kialakítani, hogy meg az otthoni, kényelmes fotelből felállnál.

Osztalékhoz való jog

A tőzsdei cégek egy része (sajnos nem mindegyik) osztalékot fizet. Az osztalék azt jelenti, hogy az adott időszaki nyereségből te a tulajdonrészednek megfelelően részesedsz. Annak az eldöntése, hogy lesz-e osztalék, általában a menedzsment jogköre. Viszont fontos tudnod, hogy sok tőzsdei vállalatnak fontos értékajánlata a befektetők számára, hogy több évtizede, folyamatosan fizetnek osztalékot. Erre kiváló példák a nagy bankok, energiacégek, valamint szinte bármilyen érettnek tekinthető vállalatok. A leginkább felkapott részvények (pl. Tesla, Google, NIO) jellemzően a növekedésre fókuszálnak, emiatt nem fizetnek osztalékot.

Közgyűléshez való jog

A részvényesek a cég által meghirdetett közgyűléseken általában szavazati joggal rendelkeznek, így befolyásolni tudják a cég jövőjét. Ezek a közgyűlések a szavazáson kívül remek lehetőséget adnak arra is, hogy jobban megismerd az általad is tulajdonolt vállalat aktuális piaci és pénzügyi helyzetét, növekedési lehetőségeit.

Átruházáshoz való jog

A korábban tőzsdén megvásárolt részvényt szabadon adhatod, veheted. Ez azért fontos, mert így relatív likvidnek tekinthető a részvény: ha hirtelen szükséged van a befektetett pénzedre, néhány napon belül hozzá tudsz jutni. Ezen felül természetesen azért is fontos, mert ha úgy látod, hogy a részvény árfolyama elérte az általad várt értéket, akkor el tudod adni, így profitot tudsz realizálni.

Mi az a részvényárfolyam?

A részvényárfolyam egy részvény aktuális értékét fejezi ki. Ez az az ár, amennyiért megvásárolhatod vagy eladhatod a korábban megvásárolt részvényt a tőzsdén. A részvény árfolyama kapcsán meg kell ismerkednünk egy fontos fogalommal: IPO.

Mi a fene az az IPO?

Az IPO az angol Initial Public Offering rövidítése, jelentése nyilvános, elsődleges részvénykibocsátás. Ez gyakorlatilag az a nap, amikor egy korábban nem tőzsdei vállalat, például egy korlátolt felelősségű társaság, a tőzsdére lép. Az IPO nagyon fontos esemény a vállalat életében, amit jellemzően tőke bevonására szokták fordítani: ilyenkor a tulajdonosok a saját tulajdonrészük egy hányadáról lemondanak abban bízva, hogy a tőzsdén sokan meg fogják venni a részvényüket. Az IPO mindig egy kezdeti áron szokott elkezdődni, amit befektetési bankárok, tanácsadók segítségével határoznak meg. Ezt néha sikerül eltalálni, azaz van rá kereslet ezen az áron a papírra, néha nem.

A részvényárfolyamot folyamatosan mozgató kereslet-kínálat

Talán láttad a Wall Street farkas című filmet, amiben van egy rövid jelent, amikor Brad eladja a tollat Jordannek. Azt mondja neki, hogy írja le a nevét egy szalvétára. Jordan reagál, hogy sajnos nincsen tolla. Mit csinál ekkor Brad? Keresletet teremt a tollra azáltal, hogy olyanra kéri, amihez szüksége van a tollra – amit Brad éppen véletlenül árul (ezt hívjuk kínálatnak).

A tőzsdén valami hasonló játszódik le: mivel a tőzsde nagyon hasonlít a közgazdasági tökéletes versenyre, emiatt szinte mindig van adott áron olyan, aki szeretné eladni a részvényét (tehát kínál), miközben más vásárolni szeretne (ő pedig keres). Miért is lehet? Kínálatot, azaz eladást, több okból is létrehozhat: például pénzre van szüksége vagy szerinte lejjebb fog menni az árfolyam. A másik oldalról te gondolhatod úgy, hogy ezen az áron nagyon megéri megvásárolni az adott részvényt.

A kereslet-kínálat egyébként nem csak a tőzsdéken van jelen, hanem szinte mindenhol. A boltokban azért kerül annyiba egy termék, mert van rá kereslet az adott áron. A használt piacokon olyan áron tudsz eladni valamit, amennyiért valaki megvásárolja. Ezért van az, hogy a számodra nagyon értékes, saját magad készített festményt nem tudod eladni az általad gondolt 1 millió forintos áron, hanem csak sok-sok hónap múlva, 50 ezer forintért. Itt találkozott egymással a kereslet és a kínálat, ezen az áron.

Ezek alapján, ha egy részvény nagyon felkapott, azaz keresett lesz (például mert a piac, amin dolgozik, nagy érdeklődést kapott, vagy nagy szükség van a termékre, amit értékesít, emiatt valószínűleg a jövedelmezősége magas lesz), akkor a részvényárfolyam növekedni fog. Ha profitot szeretnél realizálni, érdemes ilyen cégeket keresni, s elkerülni az olyanokat, amik a következő években inkább negatívan fognak teljesíteni.

Részvény vásárlása kezdőként - kereskedés vagy befektetés

Bármely kezdő befektető ismerősöm: “Gergő, mibe fektessem a pénzem?” Általában azt mondom, hogy a részvények, ETF-ek egy jó kezdet lehet. Ilyenkor mindig elmondom:  kétféle személyt különböztetünk az időtáv alapján: kereskedőt vagy tőzsdézőt és befektetőt. Előbbi jellemzően rövid időszakig birtokol csak egy papírt, ami akár egy-két perctől maximum néhány hétig tart, míg utóbbi hosszú távra tervez, tehát befektet. Kezdőként a legjobb, ha befektetőként tekintesz magadra.

Részvény vásárlása - kereskedés

A tőzsdén rendszeresen kereskedőknek sokszor ez mellék- vagy akár teljes állás is. Akár minden nap adnak és vesznek részvényeket, igyekeznek kitalálni, merre fog menni az árfolyam az adott percekben, órákban, napokban esetleg hetekben. Ehhez egyrészt folyamatosan tájékozódnak, mi történik a világban, a piacokon, a vállalatoknál. Olyan eseményeket keresnek, ami beindítja a mozgásokat bármelyik irányba, s igyekeznek azokat lekereskedni. A leginkább használt fegyverük még az ún. technikai elemzés. Ennek lényege, hogy megtanulták korábban, milyen alakzatokat vehet fel egy árfolyam, ami alapján igyekeznek azt megfelelően lekereskedni. Számtalan indikátort, stratégiát lehet használni, mindenki másra esküszik.

A kereskedés nem tekinthető passzív jövedelem forrásnak, mivel sok időt és energiát vesz igénybe, amihez előzetesen sokszáz órányi tanulás és felkészülés szükséges. Ezen kívül elég stresszes is, nagyon fontos odafigyelni a mentális egészségünkre, főleg egy rosszabb, vesztő időszakban.

A kereskedést elsősorban a tőzsdén tapasztaltaknak ajánlom, hosszú előképzés és gyakorlás után, amennyiben jól bírod a stresszt.

Részvény vásárlása - befektetés

A befektető a kereskedővel ellentétben hosszabb időtávon gondolkozik: nem célja a rövidtávú részvényárfolyam ingadozások lekereskedése, hanem abban bízik, hogy sok év múlva az adott cég a jó teljesítésnek köszönhetően többet fog érni, amit a befektetők is többre fognak értékelni, mint az aktuális árfolyam. Tehát a ma megvásárolt 10 000 forintos OTP részvény a jó menedzsmentnek és növekvő bevételeknek, profitnak hála 10 év múlva már 20 000 forintot fog érni.

Ez jól hangzik, de hogyan találok jó részvényeket? Szuper kérdés! A kereskedők szuperfegyvere a technikai elemzés volt, a befektetőké pedig a fundamentális elemzés. Ennek során nem azt vizsgáljuk, hogyan mozgott a részvény árfolyama, hanem azt, miként teljesített maga a vállalat. Növekvő piacon tevékenykedik? Tudja növelni a bevételeit, a profitját? A legfontosabb pénzügyi mutatói megfelelők? A menedzsment jól végzi a dolgát? Még sok-sok kérdés fel kell tenni ahhoz, hogy meghozzuk a hosszú távú döntésünket: megéri befektetni ebbe a vállalatba ezen az áron? Vagy milyen áron érdemes?

A befektetés elsőre talán bonyolultnak hangzik, azonban szerencsére vannak a döntést segítő megoldások, például az ETF-ek, amit lejjebb én is bemutatok.

Részvény vásárlása - megbízási típusok

Ha részvényt szeretnél birtokolni, kétféle megbízást tudsz adni a brókernek, ahol értékpapírszámlát nyitottál: limitáras megbízást vagy piaci áras megbízást.

Limitáras megbízás

Limitáras megbízás során meghatározhatod a konkrét vásárlási vagy eladási árat, amin legfeljebb vásárolni szeretnél, vagy amin legalább eladni. A megbízás csak akkor teljesül, ha az általad meghatározott árnál számodra kedvezőbb ár alakul ki.

Kicsit olyan ez, mintha besétálhatnál a sarki vegyesboltba, s jelezhetnéd az eladónak, hogy amennyiben a csokoládé ára 300 forint lesz (vagy ugye annál kevesebb), akkor húzza le az ott hagyott kártyádat, s rakja félre neked a csokoládét. Fontos viszont, hogy ha eléri a 300 forintot a csoki ára, automatikusan teljesül a megbízásod. Előfordulhat azonban, hogy mire odaérsz a boltba, a kereslet annyira lecsökken a csokoládé iránt, hogy az aktuális ár már 280 forint lesz. Sajnos te már megvetted 300 forintért – viszont semmi sem akadályoz meg abban, hogy vegyél egyet 280 forintért is 🙂

Piaci áras megbízás

Piaci áras megbízásnál nem tudsz árat meghatározni, hanem csak a megvásárolni vagy eladni kívánt értékpapírok számát, ami azonnal, az adott piaci áron meg is történik.

Az előző példánál maradva: ekkor amikor bemész a boltba, s kinézed a csokoládét, egyből meg is tudod vásárolni. Így mivel te csak akkor sétálsz be, amikor már 280 forint, alacsonyabb áron tudtál hozzájutni ugyanahhoz a termékhez. A hátránya ugyanez: ha már 320 forint, de tegnap 300 volt, akkor magasabb áron tudtad csak megvenni.

Melyik a jobb: limitáras vagy piaci áras megbízás?

Attól függ. Befektetés esetén sok iskola van; ha DCA-zol, akkor a legtöbben a piaci áras megbízást javasolják. A limitáras vásárlásnak akkor van igazán értelme, ha kiszámoltad, mennyit ér szerinted az adott papír, s az alatt szeretnél vásárolni, vagy ha bármilyen, ehhez hasonló stratégiád van. Eladásnál viszont javasolt használni limitáras megbízást: a megfelelő stop-loss beállítása elengedhetetlen annak érdekében, hogy egy korábbi vásárláson ne veszíts túl sokat. Hasonlóan, a take-profit beállítása segít abban, hogy a korábban elvégzett elemzésednek megfelelő áron automatikusan el tudd adni a korábban vásárolt részvényt.

Részvény vásárlása - long pozíció

Ez az egyértelmű, amire gondolsz akkor, amikor azt mondom, hogy részvényt vásárolok: ekkora arra “fogadok”, hogy a részvény árfolyama feljebb fog menni. Long pozíció felvételével gyakorlatilag megvásárolom az adott értékpapírt, ami onnantól az enyém lesz – emiatt bízom benne, hogy többet fog érni.

Részvény eladása majd vásárlása - short pozíció

A short pozíció felvételével a longgal ellentétben nem arra “fogadok”, hogy a részvény többet, hanem épp ellenkezőleg, kevesebbet fog érni. Ekkor gyakorlatilag eladom a mostani áron a részvényt, és a későbbi, általam alacsonyabbnak vélt, részvény árfolyamon visszavásárolom. Ezt a brókerek különféleképpen oldják meg, általában valamilyen kölcsönadási ügylet keretein belül, emiatt a shortolás a long pozícióval ellentétben egy határidőig tart: a bróker általában 30 napon belül visszakéri az általa kölcsönadott részvényt, így amennyiben a részvényárfolyam feljebb megy, kénytelen leszel elkönyvelni a veszteséget.

Long esetén lehetőséged van “kiülni”, tehát csak akkor adod el a vesztő részvényt, ha újra elérte az általad vásárolt árat. Éppen emiatt kockázatosabb a shortolás: a rövid időtáv miatt nehéz megjósolni, hogyan fog mozogni az adott árfolyam – csak profiknak!

Hogy tudok profitálni részvényvásárlásból?

Szerencsére többféleképpen is tudsz részvény vásárlásból profitálni: kereskedőként sok-sok lehetőséged van, azonban mi most a befektetésre fogunk koncentálni: egyrészt az árfolyam változásából eredően érhetsz el profitot, másrészt osztalékfizetés által.

Árváltozásból eredő profit

Ahogy feljebb olvastad, a részvények árfolyama folyamatosan változik. Ha long pozíciót nyitottál, akkor abban bízol, hogy az adott értékpapír ára növekedni fog. Amint úgy gondolod, hogy ennél már nem lesz magasabb az ár, vagy már letelt a befektetési időtávod (pl. lakásvásárlás miatt), eladhatod a részvényedet. Ekkor az eladott darabszámot szorozva az aktuális árral ki tudod számolni, hogy mennyit kerestél az adott ügyleten.

Osztalékfizetés

Amíg tartod a korábban vásárolt részvényt, a sok jog közül az egyik legfontosabb az osztalékfizetéshez való jog. Amennyiben a vállalat a részvény vásárlásod előtt rendszeresen fizetett osztalékot, te is számíthatsz erre. A osztalékfizetés jellemzően 1 és 5% között szokott lenni az aktuális részvényárfolyamhoz képest. 

Tehát ha egy értékpapír 100 dollárba kerül, és az osztalékfizetési ráta 3%, akkor te éves szinten 3 dollár osztalékra vagy jogosult – az árfolyamváltozásból eredő profiton felül. Ezt gyakorlatilag készpénzben megkapod az értékpapírszámládra, s utána rendelkezhetsz vele: vagy kiutalod magadnak vagy újra befekteted, hogy a kamatos kamat mágikus erejét használva exponenciálisan növeld a vagyonod. Osztalékfizetés általában negyedévente van, a lényeg, hogy az ún. ex dividend napon már birtokolnod kell az értékpapírt – ez általában néhány nappal, esetleg héttel az osztalékfizetés előtt van.

Részvény vásárlása - előnyök és hátrányok

Ahogy minden befektetésnek, a részvényvásárlásnak is vannak előnyei és hátrányai. Nem mindenki megfelelő befektetés, ahogy eltérő élethelyzetekben is más javasolt. Nézzük át, hogy mik a részvényvásárlás előnyei és hátrányai!

Részvény vásárlása - előnyök

A következő, legfontosabb előnyök társulnak a részvény vásárlásához

 • már alacsonyabb összeggel is el tudod kezdeni
 • ma már teljesen online elvégezhető folyamat a regisztrációtól a vásárlásig és eladásig
 • választhatsz, hogy mely országban tevékenykedő országok részvényeit vásárold, így különböző devizanemekkel szélesítheted a portfóliód
 • csak a new york-i tőzsdén kb. 1 800 cég közül választhatsz, így hatalmas a merítési lehetőség, nem beszélve az európai és egyéb kontinens tőzsdéiről
 • osztalékfizetésen keresztül passzív jövedelem forrás
 • hosszú távon, historikus adatok alapján felülteljesíti a kötvényeket, inflációt
részvény vásárlása

Részvény vásárlása - hátrányok

A következő, legfontosabb hátrányok társulnak a részvény vásárlásához:

 • kockázatosabb befektetés, akár a teljes összeget elveszítheted, ha nem jól kezeled a portfóliódat
 • a rendszeres vásárlás és eladás magas díjakat hozhat magával (elsősorban kereskedés esetén lehet ez magas összeg)
 • igazodni kell a tőzsde nyitva tartásához: a tőzsdék a helyi munkaidőben vannak nyitva, így például az USA tőzsdék magyar idő szerint délután nyitnak és késő este zárnak

Részvény vásárlása lépésről lépésre

A fentiek alapján, és saját kutatásom alapján úgy látom, szeretnék belevágni! De mi a következő lépés?

A részvényvásárláshoz 6 lépés vezet.

Stratégia felállítása

Mielőtt belekezdesz a bróker kiválasztásába, egyenleg feltöltésébe, gondold végig, milyen stratégia mentén szeretnéd elkezdeni a részvényvásárlási pályafutásodat.

 • Kereskedő vagy befektető leszel? Kezdőként továbbra is utóbbi javaslom, így ezzel megyünk itt tovább.
 • Havi szinten szeretnél, rendszeresen befektetni, vagy időszakosan, egy-egy nagyobb összeget? Általában a sok kicsi sokra megy szuper eredményeket szokott elérni, és támogatja a rendszer, szokás felállítását is. Én például minden második hét péntekén vásárolok.
 • Milyen termékeket szeretnél vásárolni? Egyedi részvényeket, ETF-eket? Esetleg bonyolultabb termékeket? Kezdőként valószínűleg az ETF-ek lesznek a jóbarátaid.
 • Milyen devizában szeretnél befektetni? Forintban, euróban, dollárban, esetleg valamilyen más pénznemben? Kezdőként szerintem maximum egyet vagy kettőt válassz, s gondolkodás közben ne feledkezz meg a megfelelő diverzifikálásról! Ha például jelenleg forint alapú állampapírokkal rendelkezel, talán szerencsés lehet dollár vagy euró alapú részvények között nézelődni.

Bróker kiválasztása

Szerencsére ma már nagyon sok cég kínál teljesen online brókeri szolgáltatást. Javaslom, hogy az alábbi tényezőket vedd számításba bróker választásakor:

  • Díjstruktúra: a te előzetes elképzeléseidnek megfelelő a díjstruktúra? Ha sokat akarsz venni-eladni, figyelj az alacsony tranzakciós költségekre, ha viszont inkább évente párszor vásárolnál és eladnál, az inaktivitási díj nem lesz a barátod. Részletek néhány bekezdéssel lejjebb.
  • Elérhető piacok és termékek: ha szeretnél egzotikus piacokról vásárolni, fontos, hogy ennek megfelelően válassz brókert. A legtöbb brókernél amúgy az USA piac elérhető, így arra figyelj, hogy szeretnél-e magyar, európai, esetleg más tőzsdéken vásárolni, eladni. Termékek kapcsán, kezdőként az ETF-ek elérhetőségét vizsgáld meg mélyebben.
  • Magyar vagy külföldi: a magyar brókerek egyértelmű előnye a külföldiekkel szemben az ún. TBSZ számla lehetősége. Ez röviden nagyon kedvező adózást biztosít, a cikk végén hosszabban írok az adózásról.
  • Törtrészvények elérhetősége: vannak brókerek, akiknél lehetőség van ún. törtrészvények vásárlására. Ezeknek lényege, hogy nem kell minimum 1 részvényt vásárolnod (ez főleg akkor fontos, ha 1 részvény ára relatív magas), hanem akár 0,5 vagy 0,1 részvényt is vehetsz.
  • Végrehajtás pontossága: az előző ponthoz kapcsolódóan, főleg törtrészvények esetén fordul elő, hogy nem pont azon az áron teljesül a tranzakció, ahogy szeretted volna. Befektetés esetén ez hosszú távon kevesebbet számít, rövidtávon van nagyobb hatása.
  • Történelem, tapasztalat: óvakodj a néhány éve létrejött, nem kifejezetten megbízhatónak tűnő brókerektől. Amikor befektetsz, általában több évre tervezel, s kockázatos lehet olyannal együtt dolgozni, aki nemrég lépett csak piacra.
  • Kezelőfelület: nézz demó számlát, esetleg videókat, hogy tetszik-e a felület, mennyire átlátható, használható.
  • Ügyfélszolgálat: az ügyfélszolgálatra optimális esetben nem igazán lesz szükséged, ha viszont igen, akkor vagy nagyon fontos vagy nagyon sürgős lesz. Figyelj rá, hogy pozitív véleménnyel legyenek róla, és gyorsan válaszoljanak.

Értékpapírszámla nyitása

Ha kiválasztottad a számodra legszimpatikusabb brókert, menj végig a regisztrálási folyamaton értékpapírszámla nyitásához. Ezt jellemzően az otthonod kényelméből meg tudod valósítani, főleg külföldi brókerek esetén.

Egyenleg feltöltése

Ha jóváhagyták a regisztrációdat, itt az ideje a tettek mezejére lépni, és beutalni, befizetni az első befektetni kívánt összeget. Ha javasolhatok valamit, először kisebb összeg beutalását kezdeményezd, s amennyiben az rendben megérkezett, utána vézed el ugyanúgy a műveletet, nehogy probléma legyen. Általában azonosítót szoktak kérni beutaláshoz, ha ez lemarad vagy véletlenül elrontasz valamit, ne kelljen egy nagyobb összeg után bankba vagy a brókerhez futkoznod.

Belépési ár meghatározása, időzítés

Akkor vásárolj, amikor vér folyik az utcákon.

Nathan Rotschild a 19. század leggazdagabb bankár családjának volt a tagja, aki már akkor is tudta: amikor valamilyen külsős okból egy tőzsdei vállalat részvényárfolyama zuhanásnak indul, akkor érdemes vásárolni. Természetesen fontos ismerni az okát a csökkenésnek: ha ennek elsősorban külsős okai vannak (remek példa a COVID járvány miatti hirtelen sokk 2020 márciusában), és a vállalat fundamentális alapon nem változott negatív irányba, érdemes elgondolkodni vásárláson. A vásárlásról a döntést végső soron neked, azaz a befektetőnek kell meghozni. Különösen figyelj arra, nehogy egy hosszabb gazdasági csökkenés kezdetén vásárolj: olvasd el a Recesszió jelentése cikkemet, hogy még többet tudj meg a témáról!

Légy óvatos, mikor a többiek mohók, és légy mohó, mikor a többiek óvatosak.

Warren Buffett, a jelenünk leghíresebb és talán legjobb befektetője hasonlóan gondolkozik: akkor érdemes vásárolni, amikor mindenki óvatos (azaz eladnak), és akkor kell eladni (óvatosnak lenni), amikor mindenki más mohó. Ezzel a stratégiával ki lehet kerülni a túl magas árú beszállókat: sok mánia volt már a történelemben, amikor valaki a csúcson vásárolt. A leghíresebbek ezek közül a tulipánmánia (ez első klasszikus mánia), a 2000-es évek elején a dotcom lufi, vagy a néhány évente felszökő bitcoin mánia.

Személy szerint én nem gondolom azt, hogy az első részvényvásárlással várni kell egy újabb járvány kitöréséig: a rendszeres részvény befektetés – eddig – hosszú távon megtérült, és ahogy a fentebbi ábrán is látható, inflációt jóval meghaladó hozamot biztosított.

Vásárlás és eladás

Ha megvan a stratégiád, és van pénz is az értékpapírszámládon, itt az idő a konkrét végrehajtásnak: menj fel a brókered oldalára, s vedd meg a terméket, amit szeretnél. Vásárláskor javasolt meghatározni egy célárat mind fel, és sajnos mind lefelé. Előbbit hívjuk ugye take-profitnak, utóbbit stop-lossnak. Ha célárad nincsen arra vonatkozóan, mikor szeretnéd eladni (ami amúgy teljesen normális, főleg kezdőként), azért arra készülj fel, milyen áron kell eladnod a részvényt (stop-loss). A stop-loss megvéd attól, kifejezetten egyedi részvények esetén, hogy bent ragadj olyan pozícióban hosszabb távra, amire nem szeretnél. A stop-loss a barátod.

Magyar részvény vásárlása

Magyar részvényt a magyar tőzsdén, a BÉT-en, azaz a Budapesti Értéktőzsdén tudsz. A tőzsde a rendszerváltozás után nyitott újra 1990-ben, azóta is töretlenül működik. Ha magyar brókert választottál, biztosan tudsz vásárolni és eladni papírokat a tőzsdén, ha külföldit, akkor van rá esély, hogy nem.

A legnagyobb forgalmat generáló papírok rendszerint az OTP, a MOL, a Richter és a Telekom. Amennyiben szeretnél birtokolni egy-egy részvényt e cégekből, miután elkészítetted természetesen a saját kutatásod, elemzésed, akkor a BÉT-en tudod ezeket megvásárolni.

Külföldi részvény vásárlása

Mind a magyar, mind a külföldi brókereknél lehetőséged van külföldi részvények vásárlására. Hogy pontosan mely országok, mely papírjait tudod megvenni, azt a brókerednél tudod megnézni.

Amennyiben beszélsz, vagy legalább írásban megérted az angol nyelvet, gyakorlatilag kinyílik előtted a befektetések világa: minden cég tesz közzé angol nyelvű beszámolót, illetve angol nyelven rengeteg cégről találsz fundamentális információt. Nekem személyes véleményem, hogy érdemes a portfóliódat színesíteni más devizanemű (mint a forint) befektetéssel, hogy ezzel diverzifikáltabb, azaz ellenállóbb legyél válságok, problémák esetén.

Bróker díjak részvény vásárlása esetén

A brókercégek a különböző, tranzakciókhoz, számlavezetéshez kapcsolódó díjakból tartják fenn magukat. Mi mint kisbefektetők viszont abban vagyunk érdekeltek, hogy a lehető legkevesebb díjat fizessük. Emiatt fontos tudnod, melyek a legmeghatározóbb díjak.

Kereskedési díj

Minden tranzakció, tehát vásárlás és eladás esetén díjat számíthat fel a bróker. Ez jellemzően a tranzakció összegének kevesebb, mint 1 százaléka, azonban sok esetben mininmum 1, 2 vagy akár 7 dollár, vagy hasonló összeg forintban.

Pénzváltási díj

Amennyiben nem a megcélzott devizában töltöd fel az egyenleged, tehát például forintot töltesz fel, de euróban szeretnél vásárolni, pénzváltási díjjal kell számolnod. Ennek elkerülésére a legjobb, ha egyből eurót utalsz az értékpapírszámládra. Pénzváltáshoz javaslom a fintech megoldások alkalmazását, például Revolut vagy Wise, illetve utalás esetén is kedvező, esetleg ingyenes szokott lenni.

Inaktivitási díj

Sajnos a brókerek abban érdekeltek, hogy minél több tranzakciót végezz az értékpapírszámládon lévő pénzzel. Sajnos sok brókernél erre az a gyakorlat, hogy a be nem fektett összeget, amit a számládon tartasz, inaktivitási díjjal terhelik. Ha a te brókerednél is van ilyen díj, érdemes csak akkora összeget tartani a számlán, amit azonnal be is fektetsz, illetve eladáskor kiutalni a saját bankszámládra az értékpapírszámláról.

ETF-ek bemutatása

Ebben a cikkben is találkozál már az ETF kifejezéssel is. De mi is az? Az ETF az angol Exchange Traded Fund rövidítése, magyarul tőzsdén kereskedett befektetési alapnak hívhatjuk. Az ETF-ek részvénypiaci iparágakat, szektorokat, határidős piaci termékeket, indexeket követnek le. A követés során az alapkezelő ténylegesen megveszi a befektetők pénzén a mögöttes terméket.

Ez annyit jelent, hogy nem egyedi terméket vásárolsz (pl. az előbbi példa szerint Unilever részvényt), hanem egy nagy csokorból mindent. A részvénypiacnál maradva lehetőséged van megvásárolni az amerikai tőzsde 500 legnagyobb vállalatát (S&P500 ETF-ek), így mind az 500 vállalatból lesz egy kicsi részed.

Miért is jó ez neked? Azért, mert így egyből sokkal diverzebb portfóliód lesz, mint amilyet építeni tudnál magadnak. Ha, az előző példánál maradva, az 500-ból egy cég csődbe megy, akkor a befektetett összeged nagyjából ötszázadát veszíted el. Hasonlóan azonban, ha az 500-ból egy cég árfolyama rakéta módjára kilő, abból sem profitálsz olyan sokat.

Azért javasolt ETF-eket vásárolni, mert ezzel egy relatív biztonságos módon tudsz a részvényárfolyam kötvényeket meghaladó növekedéséből profitálni.

Részvény vásárlása - adózás

És ha már profit: ne feledd, hogy amennyiben osztalékból vagy árfolyamnyereségből profitod származik, 15% személyi jövedelemadót kell fizetned.

Mint jó állampolgár, biztosan egyből eszedbe jut a kérdés, hogy nem lehet ezt az adót valahogy optimalizálni? Szerencsédre de, van erre lehetőség! Ezt hívják TBSZ-nek, avagy Tartós Befektetési Számlának.

TBSZ-t szinte bármelyik magyar (!) brókernél tudsz kötni, sajnos külföldi brókereknél ez kevésbé megoldható. Egy trükkje van: a 15%-os adókulcs 10%-os mérséklésére 3 évig nem nyúlhatsz hozzá a lekötött pénzedhez, teljes adómentességhez viszont 5 évig. Ez azt jelenti, hogy ha 5 évig bent tartod a megvásárolt értékpapírokat (azaz nem adod el), akkor az 5. évtől kezdődően bármikor kiveheted adómentesen.

A szuper hír még ezzel kapcsolatban, hogy nincsen semmilyen kockázata, hiszen TBSZ számlát bármikor feltörhetsz. Így hozzájutsz a befektetett papírokhoz, el is adhatod őket, viszont sajnos az adómentességet, adókulcs csökkenését elveszted így.

Hogyan ne veszíts pénzt?

Ennek nagyon sok módja, megpróbálom kiemelni a legfontosabbakat:

 • Ne vásárold olyan vállalat egyedi részvényét, amelyet nem értesz!
 • Sose fektess be túl sok pénzt! Legyen 3-6 havi vésztartalékod!
 • Kezdőként ne foglalkozz határidős, tőkeáttételes ügyletekkel!
 • Sose tegyél túl sok pénzt egyetlen egyedi részvénybe!
 • Ha nem vagy biztos a dolgodban, kérd szakértő segítségét!
 • Nincs ingyen ebéd – ha valami túl szép, hogy igaz legyen, a befektetések világában valószínűleg nem is igaz.
 • Vásárold meg a tanulóknak, fiatal munkavállalóknak vagy a friss házasoknak szóló online kurzusaim egyikét, hogy megtanuld kezelni a pénzed, befektetéseid!

Sok sikert!

Tetszett ez a blogbejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!
Scroll to Top