kamatos kamat kalkulátor

Kamatos kamat kalkulátor

A kamatos kamat kalkulátor megmutatja neked, mennyire fontos hosszú távon gondolkozni, valamint a megtermelt hozamot ismét befektetni. Ha kedvezni szeretnél a későbbi önmagadnak, akkor a kamatos kamatot arra használod, hogy előrébb kerülj az életben, és nem arra, hogy eladósodj. A részletekért olvass tovább!

Tartalomjegyzék

Kamatos kamat kalkulátor

Befektetés és megtakarítás kalkulátor

Befektetések

Ft
Ft
7%
0%50%
10év
1év50év

Összesen

A kamatos kamat kalkulátor - hogyan használd

A kamatos kamat kalkulátor kiszámolja neked, milyen összegekkel számolhatsz, ha a befektetéseid hozamát ismét befekteted, kamatoztatod. A használata egyszerű:

 1. Kezdeti befektetés: írd be, hogy mekkora egyszeri, kezdő befektetést szeretnél megtenni.
 2. Havi befizetés: itt azt kell megadnod, hogy havi rendszerességgel mekkora összeget tervezel befektetni.
 3. Éves hozam: itt a csúszka segítségével állítsd be a várt éves hozamodat. Az alapértelmezetten beállított 7% a részvényvásárlás hosszú távú hozamának felel meg, ahogy az ingatlanpiac esetén is nagyjából ilyen éves hozammal tudsz számolni. További ötletekért olvasd el a Mibe fektessem a pénzem című cikkemet.
 4. Éves száma: az évek száma az időtávodat mutatja meg. Fontos tudnod, hogy a kamatos kamat akkor kap szupererőre, ha minél hosszabb ideig hagyod dolgozni a pénzed érted. Próbáld csak ki!
 5. Időszak végi összeg: megmutatja, hogy összesen, befizetésekkel és kamatokkal együtt mekkora összeget sikerült összehoznod.
 6. Befizetett összeg összesen: ez az összeg lesz, amennyit összesen befektettél.
 7. Hozam összesen: az az összeg, ami a hozamokból jött össze. A befizetett pénzed ennyit termelt neked.

Mi is az a kamatos kamat?

A kamatos kamat a befektetők legjobb barátja, és a hitelesek legnagyobb ellensége. Mi most elsősorban befektetői szemmel vizsgáljuk, azonban lejjebb lesz röviden szó arról is, amikor nem nekünk kedvez a kamatos kamat.

A világ legnagyobb matematikai felfedezése a kamatos kamat. Az, aki megérti, kapja… aki nem, az megfizeti.

A kamatos kamat lényege, hogy nem csak az alaptőke kamatozik, hanem az előző időszakban szerzett hozam is. Ez azt jelenti, hogy ha megvásárolunk például egy Prémium Magyar Állampapírt, akkor az abból kapott rendszeres (negyedéves, éves kamatot) nem elköltjük, hanem ismételten befektetjük. Megmutatom egy példával.

Tegyük fel, hogy befektetsz 100 000 forintot, az éves hozam legyen 7%. Az első év végén megkapod a jól megérdemelt kamatot, 7 000 forintot. Te úgy döntesz, hogy ezt az összeget kiveszed, és elköltöd. A második év végén ismét kapsz 7 000 forintot, amit szintén elköltesz. Ez így megy egészen addig, amíg vagy le nem jár a befektetésed, vagy kiveszed a pénzt, hogy elköltsd vagy másba fektetesd be.

A példa ugyanaz lesz, viszont most nem veszed ki a 7 000 forintot, hanem bent hagyod. Ekkor az első év végén szintén lesz 107 000 forintod, viszont most bent hagyod a hozamodat. Ekko a második év végére már nem 7 000 forintot fogsz keresni, hanem 107 000 * 1,07 = 114 490 forintod lesz, tehát 7 490 forintot. A rákövetkező évben az éves hozamod már 8 014 forint lesz. És ez így megy tovább. Egyre több és több lesz, holott a kezdeti befektetésed nem változik, marad 100 000 forint.

Kezded érteni már? Nézzük meg, hogyan számoltam, milyen képletet használtam, amikor létrehoztam a kamatos kamat kalkulátort.

Kamatos kamat kalkulátor - hogyan számoljuk

A kamatos kamat erejét a hatvány adja: az évek száma van a hatvány tényezőben, így minél több évre fektetjük be a pénzünket, annál hatványozottabb lesz az időszak végi összeg.

kamatos kamat kalkulátor

A kamatos kamatot a következő képlettel számoljuk:

V = T * (1 + r / n) (n * e)

 • V: a kezdeti befektetés jövőbeli értéke, a kalkulátorban az időszak végi összeg
 • T: a befektetett tőke, azaz a kezdeti befektetés
 • r: éves hozam vagy kamat
 • n: a kamatozás száma évente
 • e: évek száma

A fenti képletet mi most a befektetésekre használjuk, azonban ahogy a hátrányoknál látni fogod, hasonlóan működik hitelfelvétel esetén is – csak akkor ellenünk dolgozik.

Egyszerű kamat és kamatos kamat

Fentebb utaltam rá, miért jó számunkra a kamatos kamat, amivel egyben bemutattam neked az egyszerű kamat működését is: az egyszerű kamat esetén a rendszeres hozamot nem kamatoztatom ismét, hanem csak az eredeti összeget kamatoztatom ismételten. Így az évek során nem fog exponenciálisan nőni a tőkém.

De akkor miért választaná bárki is az egyszerű kamatozást? Megvan rá az okuk. Amennyiben a célod a pénzügyi szabadság, akkor valamilyen passzív jövedelemből fogsz megélni, amelynek egyik megoldása a rendszeres hozam egy befektetésből, például állampapírból. Amennyiben újra befektetnéd az éves hozamodat, nem lenne miből megélned, így kénytelen vagy felhasználni ezt az összeget, vagy legalább egy részét (jobbára nagyobb részét).

A kamatos kamat a vagyon növelésének kiváló eszköze, azonban ebben az esetben szabad pénzáramod (free cash flow) nem keletkezik, tehát nem tudsz pénzt költeni – hiszen azt ismét befekteted.

Az egyszerű kamatből növekvő tőkéd a következő képlettel kapod meg:

V = T * r * e

 • V: a kezdeti befektetés jövőbeli értéke, a kalkulátorban az időszak végi összeg
 • T: a befektetett tőke, azaz a kezdeti befektetés
 • r: éves hozam vagy kamat
 • e: évek száma

A kamatos kamat előnyei

A kamatos kamat legnagyobb előnye, hogy segítségével az évek száma hatványozottan segít a befektetésed során: évről évre nagyobb összegű hozammal számolhatsz, ahogy a fenti ábrán és a kamatos kamat kalkulátor segítségével is láthattad.

Ezen felül a kamatos kamat segít téged legyőzni az inflációt is, kiváltképpen alacsony inflációs időszakban: összegben könnyen túl tudod teljesíteni a korábbi elképzeléseidet. Fontos, ahogy minden befektetés esetén, az inflációval kiigazítani a befektetésed, hogy a reálhozamot figyelhesd.

Ezen felül a kamatos kamat segít téged legyőzni az inflációt is, kiváltképpen alacsony inflációs időszakban: összegben könnyen túl tudod teljesíteni a korábbi elképzeléseidet. Fontos, ahogy minden befektetés esetén, az inflációval kiigazítani a befektetésed, hogy a reálhozamot figyelhesd.

A kamatos kamat hátránya

Egyetlen igazi nagy hátránya van: ha te fizeted. Ahogy feljebb is utaltam rá, illetve Einstein is kiemelte: a kamatos kamat esetén figyelni kell, hogy a jó vagy rossz oldalra álltál. Amennyiben befektettél, biztosan jó úton jársz. Ha rossz hitelekkel eladósítottad magad, sajnos rossz oldalt választottál. Itt fontos kiemelnem, hogy rossz hitelnek nevezek minden olyan adósságot, amely nem eszköz vásárlásához kötött. Eszköznek hívjuk azokat az ingatlanokat, ingóságokat, amelyek számodra pénzt termelnek (megértve az olyan vágyakat, mint saját lakás, azonban az e logika szerint nem tekinthető eszköznek).

Fejben is kiszámolhatod!

Ha nem szeretnél minden befektetési döntésed előtt számológéphez, kalkulátorhoz folyamodni, van egy trükk, aminek a segítségével gyorsan tudsz fejben számolni: a 72-es szabály.

A 72-es szabály segít megmondani neked, hogy adott hozam mellett hány évre van szükséged a befektetett összeg megduplázásához. Ehhez a 72-t el kell osztanod az éves hozammal.

Ha például az éves hozam 3%, akkor 24 évre van szükséged a befektetett összeged megduplázására. Ha az éves hozamod eléri a 6%-ot, már csak 12 évbe fog ez telni. Ha sikerült találnod 24%-os éves hozammal rendelkező befektetést, akkor egyrészt azonnal írd meg nekem az info@moneymarathon.hu mail címre, másrészt mindössze 3 évre lesz szükséged.

Ha szeretnél többet megtudni a kamatos kamatról, befektetésekről, megtakarításokról stb., akkor nézz rá a tanulóknak, fiatal munkavállalóknak vagy a friss házasoknak szóló online kurzusaimra!

Tetszett ez a blogbejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!
Scroll to Top