kriptovaluta vásárlás

Kriptovaluta vásárlás és kriptovaluta befektetés – minden, amit tudnod kell 2023-ban

A kriptovaluta vásárlás az utóbbi néhány évben szinte mindennapos beszédtémává vált, főleg amikor új rekordokat döntött az árfolyam. Te tudod, hogy mi az a bitcoin vagy mik a kriptovaluták? Vagy hogy miért jöttek létre? Milyen típusaik vannak? Kriptovaluta befektetés előtt mindenképpen olvasd el ezt a – nem annyira – rövid blogbejegyzést, hogy képbe kerülj!

A cikk nem tekinthető befektetési vagy pénzügyi tanácsadásnak.

Tartalomjegyzék

Mi az a kriptovaluta? Mi az a bitcoin?

Az első kriptovaluta létrejötte: a bitcoin rövid története

Ha kriptovaluta a téma, megkerülhetetlen a legelső, a bitcoin. A bitcoin 2008 őszén került a nyilvánosság elé, amikor egy Satoshi Nakamoto nevű személy vagy csoport először közzétette a bitcoin white papert (a white paper olyan dokumentumot jelent, ami elmagyarázza, miért jött létre egy kripto projekt és hogyan működik).

Miért hozta létre Satoshi a bitcoint? Elsősorban azért, mert olyan pénzt szeretett volna használni, amely nem függ egy-egy politikai vagy gazdasági döntéshozótól, hanem előrejelezhetően viselkedik. Vegyük észre, hogy mielőtt 2008 októberében létrejött volna a bitcoin, megelőzte ezt az eseményt a 2008 szeptemberi Lehmann Brothers bank csődje, azaz a pénzügyi válság kezdete – aminek gyakorlatilag a bankok mohósága volt az oka. Az előzőek okán a “kriptósok” körében kiemelt fontosságú minden régi vagy új kripto projekt kapcsán a decentralizáltság, kiszámíthatóság, amit az előre megírt programkód biztosít.

A bitcoin legfontosabb tulajdonságai

A bitcoin legnagyobb különbsége a klasszikus pénzhez képest, hogy nem egy nemzet vagy szervezet által kibocsátott, központi bank működése alatt működő pénz, hanem egy elosztott hálózaton fut, amelyet a világ több ezer számítógépe tart fenn. Őket hívjuk kriptovaluta bányászoknak. A bitcoinnak, és ezzel együtt minden kriptovalutának saját algoritmusa van, azaz külön programkódot futtatnak. Bárki, aki szeretne, bele tud nézni ebbe, így mindenki előtt egyértelmű, mi fog történni. Hasonlításképpen ez olyan, mintha minden MNB (Magyar Nemzeti Bank) döntésről előre tudnál, sőt, azt is látnád, hogy 10, 15 vagy akár 100 év múlva milyen mértékben fog romlani a pénzed, azaz mekkora lesz az infláció.

A bitcoin a fentieken kívül hozott magával még egy nagy újítást, amit azóta sok-sok iparág használ már: a blokkláncot. Anélkül, hogy túlságosan technikai részletekre bonyolódnánk, a blokklánc rögzíti és érvényesíti a tranzakciókat, valamint biztosítja a hálózat egységét. Az egyes tranzakciókat blokkokba rendezi, s ahogy egyre több blokk lesz, úgy létrejön a blokklánc (angolul blockchain).

Az azóta eltelt 14 évben a bitcoin (és ezzel együtt a kriptovaluták) meghódította az egész világot: több országban már hivatalosan is lehet bitcoinnal fizetni, illetve a technológiát átvéve már léteznek kizárólag digitálisan elérhető fiat pénzek, például Kínában már 2014 óta dolgoznak ezen.

Mi az a konszenzus mechanizmus?

A bitcoint követően egyre több kriptovaluta jelent meg. Mindegyik megegyezik abban, hogy blokkláncot használ, azonban abban, hogy miként validálják, azaz hagyják jóvá a tranzakciókat, különbözhetnek. Két nagy és elterjedt konszenzus mechanizmus van: proof of work (PoW) és proof of stake (PoS).

Proof of work

A proof of work mechanizmusra épül a bitcoin is. Itt bányászok versenyeznek egymással, hogy feldolgozott tranzakciókkal teli blokkokat hozhassanak létre a blokkláncon. A bányászás során bonyolult matematikai műveleteket végeznek a számítógépek, amelyek azért versenyeznek, hogy ők oldják meg azt a leggyorsabban – ez teremti meg a kapcsolatot az előző és az új blokk között. Mivel ezek a számítások nagyon megterhelők, ezért rengeteg számítási kapacitásra van szükség, ami miatt a PoW sok hardvert (elsősorban videókártyát) igényel, amik ráadásul sok áramot is fogyaszt.

kriptovaluta vásárlás

Bitcoin farm Izlandon 

Forrás: Wired

Proof of stake

A proof of stake elsősorban abban különbözik a PoW-től, hogy nincsen szükség sok és nagy teljesítményű számítógép használatára. A PoS esetén a jóváhagyást ún. validátorok végzik, akik letétbe helyezik az adott blokklánc natív tokenjént (pl. Ethereum esetén ETH-t), hogy részt vegyenek a rendszerben. Minden blokk jóváhagyására véletlenszerűen kiválasztanak egy validátort, aki intenzív számítási munka nélkül elvégzi a jóváhagyást, amiért jutalom illeti. Ez kiváló passzív jövedelem ötlet is.

PoW vagy PoS?

Szuper, ez egyre bonyolultabb … melyik a jobb konszenzus mechanimus? Erre természetesen nincsen egyértelmű válaszom. Az Ethereum 2022 ősz elején váltott PoW-ről PoS-re (ezt hívták Ethereum Merge-nek), amelynek két fő célja volt: a korábbi bányászat beszüntetése klímavédelmi okokból, valamint az ETH magas inflációjának megfordítása deflációra. Igen-igen, mivel már olvastad az infláció jelentése cikkemet, ezért tudod, hogy a defláció nem szerencsés. Jól emlékszel, azonban az ETH árfolyamnak jót tesz, hogy egyre szűkül a kínálat, mivel így egyre értékesebb lesz.

Mindazonáltal, a PoW hívők szerint a PoS nem biztonságos, mivel nem elég decentralizált, hiszen a legtöbb magánszemélynek nincsen 32 ETH-ja (jelenlegi, nagyjából 1200 dolláros áron számolva ez 38 400 dollár, ami 400 forintos dollár árfolyamon számolva 15 millió forint), hogy beszállhasson validátornak. Erre az a megoldás, hogy a kevesebb ETH-val, vagy bármilyen egyéb natív tokennel validálni, azaz stakelni (emlékezzünk, proof of stake a konszenzus mechanizmus neve) kívánók csoportokba gyűlnek, s egy validátornak delegálják a tokenjeiket. Ennek hatására kevés nagy szereplő jelenik meg a piacon, ami centralizálja a piacot.

Miért jó a kriptovaluta vásárlás?

Most, hogy érted a kriptovaluták lényegét, nézzük meg, miért érdemes kriptovalutát vásárolni.

Diszruptív technológia

A blokklánc és az azon futó kriptok, és az ezekkel járó decentralizáltság új, eddig nem ismert lehetőségekkel jár együtt. A kriptokkal megjelenő okosszerződések segítenek abban, hogy a korábban nehezen vagy egyáltalán nem betartott szerződések megszűnjenek: a blokkláncon hitelesített és jóváhagyott szerződés automatikusan lefut, ha egy esemény megtörténik. Ez egyrészt nagy biztonságot ad, másrészt nagyfokú automatizáltságot is lehetővé tesz.

Gondoltál már arra, hogy milyen jó lenne a saját adataidat birtokolni? Talán igen, talán nem. De mi hasznod származhat ebből? Jelenleg az interneten létrejött személyes adataidat nagy technológiai cégek használják fel, azaz inkább eladják más cégeknek. Szuper lenne, ha ez a pénz hozzád vándorolna, ugye? A web 3.0 lényegében erre ad megoldást.

A fenti kettő felhasználáson kívül még számtalan új lehetőséget kínál nekünk a kriptok világa.

Nincs többé infláció és központi bank

Nem kell többet aggódnod amiatt, hogy idővel elértéktelenődik a pénzed. A kriptovaluták white paperjében elolvashatod, hogy növelni vagy csökkenteni fogják az adott coin mennyiségét (ami ugye inflációt vagy deflációt gerjeszt).

Azáltal, hogy nincsen központi bank, nem kell aggódnod amiatt, hogy egy újabb monetáris döntés (alapkamat növelése például) miatt változik a pénzed értéke.

Kriptovaluta vásárlás az intézményi befektetők között

A kripto vadnyugatot gyakorlatilag lezárva, megjelentek a kriptok piacán az intézményi befektetők, azonban ennek még csak a kezdetén vagyunk. Amennyiben a technológia fejlődése tovább nő, várható további intézmények csatlakozása, valamint a pozíciók méretének a növekedése. Az intézményi befektetők lényegesen gyorsabban és magasabbra emelik a kriptok árát, mint az átlagemberek, hiszen sokkal nagyobb vagyont kezelnek. Ezen felül természetesen az intézményi befektetők bizalmat is mutatnak a kriptok felé, ami így tovább növelheti a kriptok kedveltségét befektetési döntések meghozatalakor.

"To the moon"

Ahogy a kripto hívók mondanák: “to the moon” vagy “hodl” (Hold On for Dear Life, azaz örökké tartsd). A kriptopiacot, ahogy feljebb is írtam, nagyban átszövik az érzelmek. Rengetegen hisznek abban, hogy a kripto jelenti a hagyományos bankrendszer végét, miközben persze vannak olyanok, akik csak nagyon gyorsan akarnak nagyon gazdagok lenni. Ez persze elővigyázatosságra is okot ad, azonban az érzelmekkel túlfűtött piacon nyugodt befektetőként vagy kereskedőként magas hozamokat lehet elérni.

Kiválóan alkalmas kereskedésre

A kriptopiac a hagyományos részvénypiachoz képest hatalmas volatilitással rendelkezik. Ez röviden annyit jelent, hogy nem hetek, hanem gyakran 1-2 nap, esetleg pár óra alatt is hatalmas változások állhatnak be. Ilyen volt 2022 májusában a LUNA beszakadása:

kriptovaluta vásárlás

Forrás: CoinDesk

Természetesen felfelé is gyorsan tud szaladni a piac (például 2021 július – november), azonban nem ennyire drasztikusan.

Kripto valuta befektetési, vásárlási döntés előtt végezz részletes elemzést, és soha ne higgy túl szép állításoknak – mivel ahogy tanultuk, nincsen ingyen ebéd!

A fenti felsorolás csak tájékoztató jellegű, befektetési döntés meghozására nem alkalmas! Tegyél magadnak egy szívességet, és olvasd el a következő részt is.

Miért nem jó a kriptovaluta vásárlás?

A sok pozitívum után most nézzük a negatívumokat!

Nagyon kockázatos befektetés

Ezt nem kell túlmagyarázni: néhány éve létezik (főleg a részvényekhez vagy kötvényekhez képest); egyelőre szinte alig szabályozott, ami visszaélésekhez ad lehetőséget; nehéz utánkövetni, hogy ki, milyen tranzakciót végzett, ráadásul nagyon volatilis. Ezekkel a kockázatokkal tisztában kell lenned, mielőtt kriptovaluta vásárlásra adod a fejed.

Véletlenül elveszítheted az összes befektetett pénzed

Mivel nincsen központi szerv, akinél tárolod a pénzed vagy hitelesíti a tranzakcióidat, így ha nem elég biztonságosan tárolod a kriptódat, elveszítheted az egészet. Nemrég esett meg, hogy valaki állítólag elhagyott 7 500 bitcoint, ami egy szeméttelepen hever; a nem megfelelően kezelt vagyon miatt csődbe ment az FTX tőzsde, ami által az ügyfélvagyon nagy része is ment a levesbe. Nagyon oda kell figyelni, hol és miként tárolod a kriptovalutáid – lejjebb találsz segítséget ehhez.

Rendszeresek az átverések

Főleg a kisebb coinok esetén rendszeresek a rugpull események, amikor a fejlesztői csapat, miután kihirdetett egy nagyszerű projektet, hirtelen eladja minden coinját, és soha többet nem hallani felőlük. Vigyázni kell az ilyenekkel, szerencsére a nagyobb coinokat hasonló nem érint, csak kisebb, induló projekteket.

Az árfolyam könnyen manipulálható

Mivel a terület még mindig nem igazán szabályozott, ezért lehetőség van az árfolyam mesterséges mozgatására nagy méretű tranzakciókkal vagy csak figyelemfelkeltéssel. Ennek remek példája Elon Musk és a Dogecoin esete: a tech guru rendszeresen posztol Twitteren valamit a Dogecoinról, ami miatt mindenki azt gondolta, hogy Elon be fog vásárolni belőle, így felfelé hajtva az árfolyamot. Valószínűleg pont az ellenkezője történt: Elon előbb vásárolt, aztán tweetelt, majd eladott nagy haszonnal.

Sok projekt esetében hiányoznak a fundamentális alapok

Ha megkérdeznéd a fundamentális és érték alapú befektetés koronázatlan királyát, Warren Buffetet, hogy fektetne-e bitcoinba, biztosan azt hallanád válaszul, hogy nem. Ja, elnézést, már megkérdezték, és valóban nemet mondott. A magyarázata röviden: “a bitcoin nem termel semmit”. Hogy igaza van vagy sem, arról majd az évek döntenek.

51%-os támadás

A kriptovaluták működéséből fakadóan, amennyiben valaki a teljes hálózat irányításának több, mint 51%-át magáénak tudja, jóvá tud hagyni olyan tranzakciókat, amelyek neki kedveznek. Ezt hívják 51%-os támadásnak. Ez természetesen kockázat, azonban ilyen még nem igazán történt, aminek két fő oka van: először is, ehhez vagy a tokenek több, mint 51%-át kell birtokolni, vagy hatalmas bányászfarmokat kell létrehozni (ez értelemszerűen nagyon drága), másodszor pedig ha feltűnik bárkinek (márpedig fel fog), hogy valami nincsen rendben, mindenki elkezdi eladni a tokenjeit, ami által az is veszíteni fog, aki magának kedvező tranzakciókat hagyott jóvá. Tehát először beleöl rengeteg pénzt, majd azt mind el is bukja. Nem sok értelme van. Mindazonáltal, fel kell írni mint kockázat.

Melyek a legismertebb kriptovaluta befektetések?

2022 november végén az alábbi coinok tartoztak piaci kapitalizáció alapján a legjobb 10-be:

 • BTC: másnéven bitcoin, az első és magasan a legmagasabb piaci kapitalizációjú coin. Elsősorban értéktartó eszköz, mint az arany.
 • ETH: ether, az Ethereum hálózat natív tokenje, amely nemrég állt át PoW-ről PoS-re. Főleg az okosszerződések tették naggyá.
 • USDT: avagy tether, amely a legnagyobb ún. stabilcoin (azaz mindig egy dollárral egyenlő az értéke).
 • BNB: a Binance, a legnagyobb kripto tőzsde saját, natív tokenje.
 • USDC: a második legnagyobb, Circle által jegyzett stabilcoin
 • BUSD: a Binance saját stabilcoinja
 • XRP: Ripple natív token, elsősorban fizetési megoldásokra használják
 • DOGE:  avagy dogecoin, a legnagyobb ún. memecoin. Egyelőre valódi haszna nincsen.
 • ADA: a Cardano lánc natív tokenje, szintén okosszerződések futtatására használják.
 • MATIC: a Polygon lánc natív tokenje. Használatával az Ethereum hálózatot olcsóbban lehet használni.

Amennyiben jobban érdekelnek a coinok, egyrészt javaslom a mindegyik esetében linkelt oldal olvasgatását (angol nyelvű), másrészt a Cryptofalka weboldalán lévő, részletes leírások tanulmányozását (magyar nyelvű).

Kriptovaluta vásárlás CEX-en, azaz centralizált tőzsdén

Érdekes módon a legnépszerűbb kriptovaluta vásárlási módszer egy köztes szolgáltató, azaz kriptotőzsde használata. Azért érdekes, mert így elveszíted a decentralizáltságot: mindaddig, amíg nem küldöd ki magadnak valamilyen módon a megvásárolt kirptodat, addig a tőzsdénél van. Kriptos körökben van is erre egy mondás: “not your key, not your crypto”, azaz ha nincsen saját, privát kulcsod, nem a te kriptod (hanem jelen esetben a tőzsdéé – természetesen a valóságban a tiéd, csak amennyiben pl. meghackelik a tőzsdét, elveszítheted te is a pénzedet; általában amúgy kártalanítani szoktak a tőzsdék ilyenkor).

Ezek a centralizált kripto tőzsdék nagyon hasonlóan működnek a részvényvásárlást lehetővé tevő tőzsdékkel: létrehozol egy számlát, beutalsz pénzt, majd megveszed a számodra szimpatikus kriptot. Manapság ennél már sokkal többet is tudnak ezek a tőzsdék: lehet bankkártyával is vásárolni, tudod rajta kamatoztatni a kriptodat, tehát befektetni azt, hogy hozamot érj el rajta (amit kriptoban fizetnek), és még további számtalan dolgot, amelyek vagy növelik az ügyfélélményt, vagy pénzt keresnek neked.

A leghíresebb CEX-ek (centralized exchange) közé tartozik a Binance, a Coinbase, a Kraken vagy a KuCoin. Itt tudod őket böngészni, ha van kedved.

Kriptovaluta vásárlás DEX-en, azaz decentralizált tőzsdén

A DEX (decentralized exchange) a CEX-szel ellentétben decentralizáltan működik. Ahogy a korábbiakban, most sem belemenve a részletekbe: a tranzakciók nem egy központi tőzsdén keresztül mennek végbe, hanem magánszemély a magánszeméllyel (peer-to-peer) áll kapcsolatban.

A DEX-en az az érdekes nekünk, kriptovaluta befektetőknek, hogy tudsz likviditást biztosítani a tranzakciókhoz, amiért jutalom jár. Ezek okosszerződésbe vannak foglalva, így nem egy központi fél fizet ki minket, hanem a tranzakciók után a felhasználók díjat fizetnek, ami jutalomként jár a likviditást biztosítóknak.

A leghíresebb DEX az UniSwap és a SushiSwap, amik az Ethereum blokkláncon futnak.

Kriptovaluta vásárlás - kezdőknek, lépésről lépésre

A részvényvásárláshoz hasonló lépéseken kell végigmenned.

Stratégia felállítása

Mielőtt belevágnál a vásárlásba, mindenképpen állíts fel magadnak egy stratégiát: milyen coinokat, tokeneket akarsz vásárolni, mennyi ideig és hol tervezed őket tartani, akarod-e őket kamatoztatni, milyen gyakorisággal akarsz vásárolni. Anélkül, hogy tanácsot adjak, én kéthetente vásárolok, mindig szinte ugyanakkora összegben, és általában kamatoztatom őket tőzsdén vagy a coin saját tárcájában, ha tudom. A rendszeres vásárlást, ugyanazon összegben DCA-nak (dollar cost averagingnek) hívják. A lényege, hogy nem akarod kitalálni, hogy mikor a legalacsonyabb az ár, hanem rendszeresen vásárolsz. Sok kutatás kimutatta, hogy így jobb eredményt tudsz elérni, mintha mindig az aljakat keresnéd. A témában itt egy blogbejegyzés, ha érdekel (angol nyelvű).

Tőzsde kiválasztása

Javaslom, hogy a következőket vedd számításba kripto tőzsde választása esetén:

  • DEX vagy CEX: feljebb olvashattál róluk részletesen. Én személy szerint CEX-et használok.
  • Díjstruktúra: az elképzeléseidnek megfelel a díjstruktúra? A konkurenciához képest alacsonyak a díjak?
  • Megbízhatóság: a kripto világában nagyon fontos! Meghackelték már? Ha igen, hogyan reagáltak rá? Van elég fedezetük az ügyfélvagyon kifizetésére
  • Végrehajtás pontossága: ha kereskedni akarsz (amit kezdőként ugyanúgy nem ajánlok, mint részvények esetén) ez fontos szempont lehet.
  • Kezelőfelület: nézz demó számlát, esetleg videókat, hogy tetszik-e a felület, mennyire átlátható, használható
  • Ügyfélszolgálat: az ügyfélszolgálatra optimális esetben nem igazán lesz szükséged, ha viszont igen, akkor vagy nagyon fontos vagy nagyon sürgős lesz

Regisztrálás

Kezdőként én első körben a CEX-et javaslom neked. Egy relatív gyors, online regisztrálás után végig kell menned szinte minden tőzsde esetén a KYC (know your customer, azaz ügyfélazonosítás) folyamaton. Nekem a Binance esetén ez nagyjából 1 hét volt.

Számla feltöltése

Ha megvan a fiókod, s be is tudsz lépni, javaslok egy próba tranzakció elvégzését. A legtöbb tőzsdére dollárt kell utalnod, ehhez a Revolutot ajánlom, nekem ezzel van jó tapasztalatom (Wise nem enged kripto tőzsdére utalni 2022 novemberében). Nagyon figyelj oda a megfelelő adatok megadására, én az első Binance utalás során ezt a videót másoltam, és azóta is remekül működik.

Kriptovaluta vásárlás és eladás

A beküldött dollár automatikusan BUSD-ként fog megjelenni a tárcádban. A Markets (Piacok) menüpontra kattintva kiválaszthatod a számodra szimpatikus kriptot, s már vásárolhatsz is. A stratégiádtól függően ne felejts stop-losst, take-profitot állítani!

Kriptovaluta vásárlást követően - hol tároljam biztonságosan?

A kriptovaluta különbözik az általunk megszokott pénztől: ez nem létezik hagyományos módon (tehát érmeként vagy papírpénzként, számlapénzként), hanem csak és kizárólag digitálisan. Míg előbbit a zsebünkből lophatják ki, vagy csődbe mehet a bankunk (ugye, Sberbank?), a kriptonkat meghackelhetik vagy elveszíthetjük. A következőkben részletesen bemutatom, hogyan tudod tárolni a kriptodat.

Hot wallet

Nem fogom forró tárcának hívni, mivel senki sem hívja így. Sajnos ez csak angolul létezik (mint oly sok kripto szakkifejezés). A hot wallet az internetre csatlakozva működik, webes felület, mobilalkalmazás vagy asztali gépre telepíthető programként. Ez magával hozza, hogy az interneten keresztül bárhonnan hozzá tudsz férni – ez a veszélye is. Mivel mindig látható a neten, ezért a hackerek is elméletben hozzá tudnak férni.

A legnépszerűbb hot wallet a Metamask és a Trust Wallet, de a kripto tőzsdén tárolt kripto is ide tartozik.

Cold wallet

Talán kitaláltad, ha van forró tárca, lesz hideg is. A cold walletok abban különböznek forró társaiktól, hogy csak akkor kell csatlakoztatnod a gépedhez (és így a nethez), ha valamilyen tranzakciót szeretnél végrehajtani: vásárolni vagy eladni. Egyébként nyugodtan és biztonságosan csücsülhet széfben vagy a párna alatt. A cold walletok általában pendrive-ra vagy valamilyen kártyára hasonlító eszközök.

A hosszú távú, nagy összegű kripto befektetések legbiztonságosabb tárolási módja a gyártótól vásárolt cold wallet használata.

A legnépszerűbbek közé tartozik a Ledger, a Trezor vagy a SafePal.

Kriptovaluta vásárlás esetén melyik tőzsdét válasszam?

Szerencsére sok tőzsde közül lehet választani. A DEX-eket nézve az Uniswap és a  Sushiswap jó választás lehet, Binance Smart Chainhez pedig a PancakeSwap javasolható. Ne kérdezd, mindegyik valamilyen közepesen vicces dologhoz köthető: unikornis, sushi vagy palacsinta.

CEX-eket nézve a fenti szempontok szerint érdekes vizsgálódni. A közelmúltbeli események miatt extrán elővigyázatosnak kell lenni, főleg, ha nagyobb összeget akarsz tartani a tőzsdén. Én személy szerint a Binance-t használom, mivel ők a legnagyobbak, nekem megfelelő mennyiségű a kripto kínálat, és sok jó szolgáltatásuk van. Ha regisztrálni szeretnél, s közben támogatni engem, megköszönöm, ha ezen a linken keresztül teszed meg: Binance regisztrálás. Ezáltal te is olcsóbban tudsz vásárolni.

A kiválasztáshoz persze végezd el a saját kutatásod, ehhez ajánlom ezt a linket kezdésnek.

Magyarországról is lehetséges a kriptovaluta vásárlás?

Magyarországon szerencsére elérhető a legtöbb nagy, külföldi kripto tőzsde, viszont ha te magyar forintban szeretnél kriptot vásárolni, a magyar tőzsde lehet a te tereped. Szerencsére itthon is már régóta fejlődik a kripto világ, a legnagyobb magyar tőzsde a CoinCash, amelynek vezetői már régóta az iparágban dolgoznak.

Hogyan kell adózni kriptovaluta vásárlás után?

2022. január 1-től külön adózó jövedelemnek számít a magánszemélyek kriptoeszközügyletekből származó jövedelme – olvasható a NAV oldalán. Tehát hasonlóan más befektetésekhez, kripto esetén is 15%-os szja-t kell fizetni. Az adót évente kell befizetni, költségek elszámolhatók, adókiegyenlítés alkalmazható. Részletekért olvasd át a NAV oldalát.

Egy utolsó jó tanács kriptovaluta vásárlás esetére

Mindig végezd el a saját elemzésed kriptovaluta befektetés során: tegyél fel kérdéseket, légy elővigyázatos! A saját pénzedért csak te felelhetsz! Ez általánosan igaz, amikor azon gondolkozol, hogy mibe fektesd a pénzed.

Ha szeretnél tudatosabban bánni a pénzeddel, nézz rá a tanulóknak, fiatal munkavállalóknak és a friss házasoknak szóló online kurzusaimra.

Tetszett ez a blogbejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!
Scroll to Top